Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти

...
Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти
Коментари Харесай

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

Китайските компании се оправят надалеч по-ефективно с реализирането на планове в Африка от европейските си съперници. Докато едните строят, другите се пробват да наложат своите полезности.

Магистралата, която минава през сърцето на Найроби, продължава повече от 27 километра. Тя свързва най-важното летище в Кения с ред значими елементи на столицата - бизнес квартала, Националния музей, президентския замък. Пътят е издигнат единствено за две години под егидата на Китай.

Според изследване на немската фондация " Фридрих Науман " китайските държавни компании изпреварват съществено своите европейски съперници, що се касае до бързото осъществяване на контракти в Африка.

Европа изнася полезности, Китай - инфраструктура и заеми

В изследването са взели участие повече от 1600 мениджъри, представители на неправителствени организации и държавни чиновници. Заключението е, че до момента в който Европа се стреми да внесе своите полезности в Африка, заемите, багерите и служащите идват от Китай.

От " Фридрих Науман " акцентират, че в Африка европейците се оправят по-добре по редица критерии - да вземем за пример обществени стандарти, обезпечаване на работни места за локалните, съблюдаване на екологични стандарти и качество на продуктите. В листата от 17 индикатора китайците са по-напред единствено по четири - те вземат решенията си по-бързо, извършват плановете по-бързо, намесват се по-малко във вътрешните работи и имат по-малко угризения да прибягват до корупция. Корупцията обаче не е табу и за европейските компании, споделят интервюираните.

Очевидно това са най-важните критерии, изяснява Щефан Шот от фондация " Фридрих Науман ". " По-друг метод не може да се изясни триумфът на китайците ".

Но и в държанието на европейските вложители се регистрират проблеми. " Патерналистичното държание на европейците е проблем ", акцентира Шот. " Никога не бихме предложили да се изоставят европейските полезности - народна власт, права на индивида, резистентност ", споделя той. Страните от Европейски Съюз обаче би трябвало да се запитат дали е редно да ползват автоматизирано европейски стандарти в африкански условия. Защото в случай че това просто води до повече бизнес за Китай, " няма никакви позитивни обществени резултати ".

Европа би трябвало да промени метода си

Шот разяснява и концепцията за европейска капиталова банка, която да има мандат за взимане на бързи решения, тъй че да не се постанова консултиране с всички 27 страни членки. Отношенията на равнопоставеност с африканските сътрудници, които европейските политици обичат да акцентират, би трябвало да бъдат преразгледани. " Участниците в изследването не следят такова нещо, а по-скоро възприемат Африка като адресат на помощ. "

Според кенийския икономист и съавтор на проучването Джеймс Шиквати главният проблем е, че европейците имат остаряла визия за Африка. Те са склонни да диктуват на африканците от какво се нуждаят и попадат в клопката на личната си ценностна система. Шиквати разяснява разликата сред Европа и Китай по този начин: " Китайците питат: " Какъв път би трябвало да се построи от тук до там? " Но европейците първо ревизират какъв брой инсекти се разхождат по него ", показва Шиквати, смеейки се. " В Африка не се работи по този начин. "

Европа би трябвало да напасне капиталовите си проекти и метода си към съответните райони и да демонстрира повече еластичност. " По въпросите за Африка не става дума само за мигрантите, които идват отсам, а за големи благоприятни условия за вложения и развиване ", показва Шиквати.

Едва 4% от китайските вложения се насочват към Африка, разяснява икономистът. Останалата част отиват в Съединени американски щати, Европа и други райони. Само за 20 години обаче тези 4% са произвели доста в бедните африкански страни и са утвърдили китайското въздействие. Демократичните избори и спазването на човешките права са значими неща, акцентира Шиквати. Но те не са задоволителни, с цел да провокират огромна смяна в африканските страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР