Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия

...
Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия
Коментари Харесай

Китай ще строи слънчева електроцентрала в космоса

Китайски учени създават орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева сила непосредствено в космоса и ще я предава на Земята благодарение на лазер.
Според китайските медии, в град Чунцин към този момент е почнало построяването на пробна база, която би трябвало да приема лазерните лъчи.
Първата, пробна електроцентрала, е планувана да бъде пусната в стратосферата през идващите няколко години, сред 2021 и 2025 година.
Проектът се управлява от Академията за галактически технологии на страната, която предишния месец сполучливо приземи на Луната апарата Чан‘е-4 и възнамерява да пусне своя лична галактическа станция до 2022 година.
Бюджетът на китайската галактическа стратегия за тази година е 8 милиарда $ – повече за подчинение и проучване на космоса харчат единствено Съединени американски щати (за съпоставяне бюджетът на „ Роскосмос “ е с шест пъти по-малък).
Гигантски план
Първи за създаването на галактическата електроцентрала заяви китайският ежедневник " Наука и технологии ", разкривайки в някои елементи от плана.
Според обявата устройството би трябвало да се завърта на височина от към 36 000 километра в геостационарна орбита - т.е. синхронно с въртенето на Земята, като че ли зависвайки над една точка.
За разлика от наземните слънчеви панели, галактическата станция ще създава сила непрекъснато - без значение от времето, промяната на сезоните или времевите часове - и към шест пъти по-ефективно.
Вестникът цитира един от разработчиците на плана, чиновник на Академията за галактически технологии Пан Чжихао, който дава обещание, че новата технология ще се трансформира в " изобилен източник на чиста сила за цялото човечество ".
Въпреки това, към момента има няколко сложни механически казуса за решение. Например, прогнозната маса на галактическата електроцентрала е към 1 000 тона, което е два и половина пъти повече от МКС.
Стартирането на такава гигантска структура от Земята ще изисква големи старания, тъй че една от опциите, които китайските учени обмислят, е да построят станцията непосредствено в космоса, употребявайки интелигентни роботи и технология за 3D принтер.
Не е дефинитивно решен и главния въпрос: по какъв начин тъкмо да се доставя събраната електрическа енергия от орбитата на Земята. Теоретично, тя може да бъде преобразувана в лазерен лъч или микровълнов поток, който може да бъде получен от Земята - само че първо би трябвало да изследва какъв резултат ще има толкоз мощно лъчение върху атмосферата и околната среда като цяло.
" Убитйство в зародиш "
Трябва да се означи, че китайската разработка не е неповторима. Миналата година екип от учени от Калифорнийския технологически институт съумя да сътвори първообраз на сходно устройство - светлинни панели, способни да улавят слънчевата сила в открития космос и да я предават на Земята.
Изследвания в тази посока се организират и в Европа, Индия и Япония.
Въпреки това, тази концепция има яростни критици - в това число Илон Мъск, който през 2012 година мощно се опълчи на сходна технология, изтъквайки крайната й неефективност.
" Ще се наложи да се трансфорат фотоните в електрони, по-късно назад във фотони и по-късно назад в електрони. Каква успеваемост може да има тук? Тази концепция би трябвало да бъде убита в зародиш! " - цитира тогава Мъск изданието „ Популяр механикс “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР