Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка.

...
Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка.
Коментари Харесай

В Китай беше създаден нов щам на КОВИД, за който се предполага, че оказва влияние върху мозъка

Китайски откриватели сътвориха нов вариант на ковид, който нападна мозъка. " Тази полуда би трябвало да бъде спряна ", предизвестяват западни учени. 

Според Daily Mail, откриватели в Пекин са клонирали Covid-подобен вирус, открит в панголини, наименуван GX_P2V, като са го употребявали за заразяване на мишки.  

Мишките са били генетично модифицирани, с цел да експресират протеин, открит в хората, за да се оцени по какъв начин вирусът ще реагира в човешкото тяло. (Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, например ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен артикул като белтъчина или РНК.)

Всички гризачи, инфектирани с патогена GX_P2V, умират в границите на осем дни, което откривателите разказват като " изненадващо бързо ". 

Високи равнища на вирусен товар също са регистрирани в мозъците и очите на мишките, което допуска, че вирусът се развъжда и популяризира в тялото по неповторим метод. 

Европейски и американски учени предизвестиха, че откритието " акцентира риск от предаване на GX_P2V на хората ". 

Професор Франсоа Балу, специалист по инфекциозни заболявания в Университетския лицей в Лондон, написа на X: " Това е извънредно проучване, изцяло лишено от теоретичен смисъл. Не виждам какво забавно може да се научи от насилственото заразяване на чудноват тип мишки с вирус. Обратно, виждам по какъв начин сходни неща могат да се объркат… "  

" Има опция някои или всички проучвания, сходни на тези в Ухан от 2016-2019 година, които евентуално са предизвикали пандемията от Covid-19, да са извършени безконтролно без минималните ограничения и практики за биобезопасност, които са от значително значение за проучвания с патогени с пандемичен капацитет ", сподели Ричард Ебрайт, химик от университета Рутгерс в Ню Брунсуик, Ню Джърси.

Според изследването, извършено от Пекинския университет по химични технологии, вирусът е открит през 2017 година, преди експлоадирането на пандемията от Covid. Идентифициран е в малайзийски панголини – люспести бозайници, за които е известно, че носят коронавируси и се подозира, че е междинният гостоприемник, който предава Covid от прилепи на хора. 

Изследователите клонират вируса и съхраняват няколко копия в лабораторията в Пекин, където той продължава да се развива. Не е ясно по кое време е извършено новоиздаденото изследване. Изследователите обаче споделиха, че вирусът може да е претърпял " разновидност, повишаваща вирулентността " по време на предпазване и да е станал по-смъртоносен. Вирулентността определя какъв брой тежко протича болестта при индивида, който е възпален.

В изследването осем мишки са били инфектирани с вируса, други осем с неактивен вирус и други осем са употребявани като контролна група.

Всички инфектирани мишки умират от зараза в границите на седем или осем дни след заразяването.

Симптомите включват цялостна белота на очите, бърза загуба на тегло и отмалялост. 

Изследователите са разкрили " обилни количества " от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар е " намалял доста " в белите дробове, само че мозъците на животните са се свили и равнищата на вируса са били " извънредно високи ".

Резултатите демонстрират, че вирусът в началото заразява дихателната система и по-късно мигрира към мозъка - за разлика от Covid, който предизвиква инфекции на долните бели дробове и пневмония в тежки случаи. Има обаче образци за открит Covid в мозъчната тъкан на тежко заболели пациенти. 

" Тежка мозъчна зараза в по-късните стадии на инфекцията може да бъде главната причина за гибелта при тези мишки ", споделиха откривателите. 

" Това е първият отчет, показващ, че панголин ковид, обвързван със SARS-CoV-2, може да аргументи 100% смъртност при въпросните мишки, което допуска риск от предаване на GX_P2V на хора ", заключават те. 

Въпреки това, истинският вариант на Covid също е умъртвил 100% от мишките в някои изследвания, което значи, че новите резултати не могат да бъдат приложени непосредствено към хора. 

Д-р Генади Глински, почетен професор по медицина в Станфорд, споделя: " Тази полуда би трябвало да бъде спряна, преди да е станало прекомерно късно ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР