Китайската народна банка обяви, че ще намали коефициента на задължителните

...
Китайската народна банка обяви, че ще намали коефициента на задължителните
Коментари Харесай

Китай налива 188 милиарда долара в икономиката, заради затъналата в дългове Evergrande

Китайската национална банка разгласи, че ще понижи коефициента на наложителните запаси за множеството банки с 0,5%.Правилата ще влязат в действие идната седмица. Така ще се понижи размера на парите, които банките би трябвало да държат в запас и ще се освободя 188 милиарда $ ликвидност, съобщи CNN. Това се случва на фона на рецесия на ликвидността в строителния бранш, която раздруса китайския пазар на облигации.

Това е втора поредна мярка тази година. Тя идва на фона на сигналите на Политбюро на Китай, че би могло да се подхващат по-агресивни дейности за отбрана на стопанската система през 2022 година От Китайската комунистическа партия обявиха, че " обезпечаването на непоклатимост " ще бъде главен приоритет през идната година.

Стъпката е огромна, тъй като Пекин е внимателен във връзка с намесата в икономическото възобновяване на Китай по време на пандемията. Като цяло страната се въздържа от поддръжка посредством тласъци за стопанската система. Вместо това има по-целенасочена поддръжка за по-малките предприятия, които са били наранени от пандемията.

Китай се оправи по-добре от другите огромни стопански системи по време на пандемията и беше единствената огромна стопанска система, която набъбна през предходната година.

И въпреки всичко Китай е изправен пред редица провокации пред растежа през 2021 година, като дефицит на електрическа енергия, затруднените доставки и рецесия в недвижимите парцели.

Кризата с недвижимите парцели може би е най-голямата за Китай. Evergrande е един от най-големите и най-задлъжнелият бизнесмен в бранша в страната. Тя е била на ръба на банкрута от месеци. Преди дни тя предизвести, че може би няма да има задоволително пари, с цел да покрие финансовите си отговорности. Анализаторите от дълго време се притесняват, че сривът на Evergrande може да има голямо отрицателни последствия в бранша на недвижимите парцели в Китай, който съставлява цели 30% от Брутният вътрешен продукт.

Според икономисти, представени от Bloomberg, намаляването на коефициентите ще помогне да се компенсират компликациите, пред които е изправена стопанската система, изключително през първото тримесечие на 2022 година По думите им през идната година, наложителните запаси ще бъдат понижени с още 50-100 базисни пункта.

Намалението на коефициента ще бъде за всички банки като се изключи тези, които към този момент са на най-ниското равнище от 5% - най-вече дребни търговски банки.

Това ще намали финансовите разноски за финансовите институции с към 15 милиарда юана всяка година и ще понижи общите разноски за финансиране на стопанската система, се споделя още в изказването.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР