Китайската група Zijin продължава да добива мед и злато в

...
Китайската група Zijin продължава да добива мед и злато в
Коментари Харесай

Китайска компания ще добива мед и злато в съседна Сърбия

Китайската група Zijin продължава да добива мед и злато в Сърбия. По думите на енергийния министър на страната Александър Антич се чака през 2021 година китайците да открият мината в горната зона на Cukaru Peki за медно-златния план " Тимок ", написа SeeNews.

" Сертифицираните запаси в горната зона на Cukaru Peki са към 44,7 милиона тона руда с високо наличие на мед и обвързвано с него злато и сребро ", уточни министърът по-рано тази седмица.

Сертифицирането на запасите в горната зона на находището разрешава на китайската Zijin да продължи интензивно идващите стъпки към откриването на рудника, сподели още Антич, добавяйки, че рудникът най-вероятно ще бъде отворен през 2020 година, а първото произвеждане ще стартира през втората половина на 2021 година.

Правителството чака сръбският добивен бранш да стартира да генерира сред 4% и 5% от общия БВП (БВП) на страната през идващите няколко години, по отношение на сегашните 2%. Според министъра страната също по този начин ще стане третият максимален производител на мед в Европа.

През месец септември Антич сподели още, че китайската компания възнамерява да влага 474 милиона $ в създаването на горната зона на находището и да създава 200 000 тона мед годишно.

Проектът за рандеман на мед и злато " Тимок ", който е ситуиран в източна Сърбия, се състои от горна и долна зона. Zijin оперира 100% от горната зона и 60,4% дял в долната зона, до момента в който останалата част се движи от основаната в Съединени американски щати Freeport McMoran.

През ноември Zijin подписа съглашение с американската компания за придобиване на активите ѝ за рандеман на мед злато и за до 390 милиона $.

В средата на месец декември 2018 година Zіјіn Міnіng Grоuр влага $350 милиoнa в ĸaпитaлa нa cpъбcĸaтa ĸoмпaния зa дoбив и тoпeнe нa мeд RТВ Вor, ĸaтo тaĸa пpидoби мaжopитapнaтa coбcтвeнocт върху компанията. По този метод Китайците имат 63% дял в сръбската компания.

Zіјіn също по този начин изплaти дългa нa RТВ Воr oт $200 милиoнa, а след подписването на контракта, компанията към този момент носи името Zіјіn Воr Сорреr.

Kитaйцитe също по този начин имаха желание да инвecтиpaт $1,26 милиapдa зa yвeличaвaнe нa eфeĸтивнocттa нa paбoтaтa нa дpyжecтвoтo, ĸaĸтo и дa oтвopят нoви мини. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР