Китайската автомобилна индустрия е един то спечелилите от продължаващата война

...
Китайската автомобилна индустрия е един то спечелилите от продължаващата война
Коментари Харесай

Китай стана №1 износител на автомобили в света, благодарение на Русия

Китайската автомобилна промишленост е един то спечелилите от продължаващата война на Русия с Украйна. Откакто стартира войната, европейски, японски и други огромни имена от бранша на автомобилостроенето напуснаха съветския пазар, до момента в който Китай остана. Нарастващото търсене там му оказа помощ да означи рекордна година и да надмине Япония като най-големия експортьор на коли в света, написа Business Inside, базирайки се на отчет на Wall Street Journal.

По данни на Китайската асоциация за леки коли през 2023 година Китай е продал минимум пет пъти повече коли в Русия от броя 160 000 през 2022 година

Според калкулации в отчета 5,26 милиона автомобила, създадени в Китай, са били продадени в в чужбина през последната година, с към милион повече от автомобилните производители в Япония.

За Русия са отишли 800 000 от 2-те милиона спомагателни транспортни средства, изнесени от Китай през 2023 година, съгласно Journal.

Най-голямата китайска автомобилна компания Chery означи взрив в продажбите в Русия през посочения интервал, като е изпратила общо 900 000 автомобила в чужбина. Автомобилните производители Geely и Great Wall Motor регистрираха внезапен скок в продажбите на коли в Русия.

Освен това и вътрешното търсене в Китай набъбна до нормалните си равнища през 2023 година, като секторът на електрическите транспортни средства донесе най-силния си напредък от няколко години, счита автомобилната асоциация. Китайският противник на Tesla - BYD, да вземем за пример, изпревари компанията на Мъск като продаде най-вече електрически автомобили в света през последното тримесечие.

Откакто стартира войната в Украйна, съветската автомобилна промишленост не е това, което беше спрямо предвоенните времена.

Покупките на задгранични коли в Русия съвсем стопираха, съгласно отчет на откриватели от Йейл от юли. Комбинацията от скок на цените, слаби потребителски интензивности и намаляващо предложение докара до срив на вътрешните продажби на коли до почти една четвърт от времето преди войната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР