Китайската автоматична космическа станция Чанъе-4 успешно извърши меко кацане на

...
Китайската автоматична космическа станция Чанъе-4 успешно извърши меко кацане на
Коментари Харесай

Китайският космически апарат Чанъе-4 успешно кацна на Луната

Китайската автоматизирана галактическа станция Чанъе-4 сполучливо извърши меко кацане на противоположната страна на Луната. Това е първият галактически уред в човешката история, кацнал на противоположната страна на Луната. Връзката с него се поддържа благодарение на орбиталния ретранслатор Цюецяо. Космическият уред носи със себе си роувър, който ще изследва мястото на кацането, ще организира геологични и астрофизични научни опити, както и опити по развъждане на живи организми при лунна гравитация.

Чанъе-4 бе изстрелян от Земята на 7 декември 2018 година. След 112 часа той доближи орбитата на Луната и се приготви за прилуняване. Кацането бе определено да съвпадне с началото на лунния ден . Роувърът и лунният модул могат да работят към 10 земни денонощия с помощта единствено на слънчевите си акумулатори.



Космическият уред кацна в кратера Фон Карман, ситуиран в басейна на Южния полюс-Ейткен. Този район се смята за най-голямата и най-древна конструкция на Луната, която може да разкрие произхода и на Земята.
Историческата задача
Тази задача е неповторима на първо място с това, че Чанъе-4 кацна на противоположната страна на Луната, която в никакъв случай не се вижда от Земята. За да се реализира връзка, през месец май предходната година Китай изведе в космоса сателита-ретранслатор Цюецяо, който е в орбита към точката на Лагранж на системата Земя-Луна. Тази орбита е забележима както от Земята, по този начин и от Луната и кацането бе осъществено благодарение на точно този спътник.



Луната е доста прелъстителен за науката обект. Лунната кора се е образувала преди 4,4 милиарда години. На Земята сходни скали няма, заради бурните геологични процеси. Тук най-древните скални формирания са на възраст към 3,7 милиарда години. Учените настояват, че ранната история на Земята е дефинитивно изтрита. Именно Луната може да помогне за разкриването на тайната на образуването на Земята. Лунният грунт се чака да обясни, по кое време тъкмо Луната е почнала да се върти синхронно със Земята и за какво е обърната към нас единствено с едната си страна.
Първата лунна биосфера
Лунният модул и роувърът разполагат с три камери за цветни и 3D фотоси и видеа, инфрачервен спектрометър, радар за сондиране на лунното ядро, инсталация за приемане на нискочестотни сигнали от космоса, радиационен дозиметър, анализатор на слънчевия вятър.

Но по-интересно е, че Чанъе-4 достави на Луната цилиндричен резервоар със семена на синап, картофи и яйца на копринени буби. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, до момента в който картофите и синапа отделят О2 посредством фотосинтеза. По този метод те могат да основат напълно опростена екосистема на Луната. Китайските учени ще следят тяхното развиване при гравитация 6 пъти по-малка от земната. Това е значимо за бъдещите лунни бази. Най-сложната част на този опит е обезпечаването на непрекъсната температура, тъй като на открито температурата варира от +110 до -173 градуса по Целзий. Китайците към този момент не са разгласили информация, по какъв начин са постигнали поддържането на оптимална температура. Знае се единствено, че контейнерът е оборудван със светлинни излъчватели, камери и датчици. Дали това не е Новият път на коприната? Може би, тъй като Чанъе-4 се превежда като „Великият поход-4“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР