Китайска разработка обещава да възроди оптичните носители на информация(снимка: CC0

...
Китайска разработка обещава да възроди оптичните носители на информация(снимка: CC0
Коментари Харесай

Създадоха оптичен диск с капацитет 200 TB


Китайска разработка дава обещание да възроди оптичните носители на информация
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени създадоха оптичен диск с рекордно огромен потенциал от 200 терабайта (TB). Постижението дава обещание да възроди технология, която Япония изостави преди десетилетия с стартирането на четирислойни Blu-ray дискове с потенциал 128 гигабайта (GB).

Експерименталните разработки на нови оптични дискове надминаха прага на Blu-ray, само че по този начин и не напуснаха лабораториите. Обещаващите китайски оптични дискове също са на пробен стадий, само че към този момент направиха необикновен пробив.

Публикация в сп. Nature разказва оптичен диск е със същия размер като стандартните DVD дискове – както по дебелина, по този начин и по диаметър. В същото време той има 100 записващи пласта от всяка страна, които са разграничени един от различен с транспарантен пласт с дебелина единствено 1 микрон.

100-слойният диск, създаден по-рано от Hitachi, имаше единствено 50 записващи пласта на страна, ситуирани на 60 микрона един от различен. Дискът, създаден от китайски учени, може да запише 1,6 петабита (200 TB) информация – съвсем с порядък повече от това, което могат да поемат актуалните твърди дискове. Така даже дребен стек от такива дискове може да съдържа информацията на цялостен център за данни.

Подобно на Hitachi, китайските учени употребяват фемтосекунден лазер за запис, само че са имали по-трудната задача да запишат данните на доста по-голямо дисково пространство. Разработката е дело на екип от Шанхайския университет за просвета и технологии, Пекинския университет, Шанхайския институт по оптика и фина механика и Лабораторията по фотохимия на Китайската академия на науките.

„ Разработихме оптична записваща среда, основана на фоторезистентно фолио, легирано с емисионна багра, предизвикваща агрегация, която може да бъде оптично подтиквана от фемтосекундни лазерни лъчи. Този филм има висока бистрота и еднаквост, а феноменът на излъчванията, провокирани от агрегиране, обезпечава механизъм за предпазване ”, се споделя в резюмето на публикацията.
още по темата
Казано по-просто, с помощта на комбинацията от молекули във филм от фоторезист, който реагира на светлина, багрилото се фиксира под влияние на лазерни импулси.

Технологията към момента не е подготвена за комерсиална приложимост и би трябвало да бъде усъвършенствана както във връзка с увеличение на скоростта на запис/четене, по този начин и във връзка с създаване на устройства за писане и четене. Китайските дискове обаче имат огромен капацитет в региона на архивирането на данни: учените споделят, че те могат да устоят от 50 до 100 години и употребяват сила единствено при писане и четене, само че не и когато не работят.

Досега нито един сходен план не е достигнал стадия на пазарни артикули. Светът обаче се нуждае от рентабилни носители за предпазване с огромен потенциал, защото изкуственият разсъдък дава обещание да генерира поток от информация, който към момента не сме срещали, а потреблението на центровете за данни към този момент лишава няколко % от производството на електрическа енергия от националните електрически мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР