Китай възнамерява да демонстрира разширената и подобрена версия на инфраструктурната

...
Китай възнамерява да демонстрира разширената и подобрена версия на инфраструктурната
Коментари Харесай

Китай рекламира инициативата Един пояс, един път на мащабен форум в Пекин

Китай има намерение да показва разширената и усъвършенствана версия на инфраструктурната си самодейност " Един пояс, веднъж " на величествен конгрес.

Пет години откакто китайският президент Си Цзинпин показа амбициозната си самодейност " Един пояс, веднъж ", предвиждаща създаване на инфраструктурни обекти на няколко континента, Китай провежда огромно събитие, на което да показа по какъв начин проектът е усъвършенстван.

Инициативата притегли солидни рецензии през годините. Противниците й настояват, че липсва бистрота, екологичните разпореждания се заобикалят и, с изключение на всичко останало, тя се употребява като инструмент на пробутване на въздействие.

Съединени американски щати и други страни упрекват Китай, че залага " дългови клопки " за по-малките, по-слабо авторитетни страни. Критиките се натрупаха когато Шри Ланка трябваше през декември 2017 година да съобщи контрола върху пристанище, откакто не можа да си разреши да изплати отговорностите си.

През последните месеци обаче " Един пояс, веднъж " означи и някои победи. Миналия месец Италия стана първата страна от групата Г-7, която се причисли към самодейността. Ход, който бе избран като противоречив от Западна Европа и Съединени американски щати.

Малайзия, която се отхвърли от железопътен план по " Един пояс, веднъж " поради дълговото си задължение, по-рано този месец възобнови проектите за строителството му, освен това на цена с две трети по-ниска от първичната.

Швейцария също се готви да се причисли към самодейността по-късно през април.

Очаква се Китай да заложи на всички тези положителни вести на втория конгрес " Един пояс, веднъж ", който ще се организира в Пекин на 26 и 27 април.

Ще участват международни водачи, измежду които съветският президент Владимир Путин, швейцарският президент Ули Маурер, президентката на Непал Бидхя Деви Бхандари, малайзийският министър председател Махатхир Мохамад, италианският Джузепе Конте, пакистанският Имран Хан и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Китайското държавно управление има намерение да показа " Един пояс, веднъж 2.0 " - план, който се е увеличен и обгръща над 120 страни, измежду които са и повече от половината страни членки на Европейски Съюз, и включва нови измерения като " Полярен път " и " Дигитален път ", показва Тереза Фалън, шеф на Центъра за проучвания на Русия, Европа и Азия в Брюксел.

Първоначално Си показа проекти за сухопътен " пояс ", който да включва изграждане на железопътни линии, пътища, мостове и тръбопроводи, и " път ", формиран от морски транспортни направления. Китай съобщи, че като цяло ще влага един трилион $ в самодейността, като в същото време от време на време дава съответни финансови обещания.

Пън Нян, откривател в Националния институт за проучвания на Южнокитайско море, чака повече участници, в сравнение с имаше на първия конгрес " Един пояс, веднъж " през 2017 година. Според него китайското държавно управление може да разгласи и нови вложения, въпреки не огромни флагмански планове като икономическия кулоар " Китай-Пакистан ", който е на стойност 60 милиарда $.

" Пекин желае да покаже на света, че е виновна мощ и желае да употребява инфраструктурната дипломация, с цел да популяризира въздействието си по света ", показва Том Милър, създател на книгата " Азиатската фантазия на Китай: създаване на империя по новия Път на коприната " ( " China`s Asian Dream: Empire Building Along the New Silk Road " - бел. прев.).

Китайското държавно управление ще цели да потвърди, че се е поучило от грешките си и върви към правене на бизнес по по-прозрачен и професионален метод, добавя специалистът.

С присъединението на Италия и няколко страни от Източна и Южна Европа към самодейността " в Европа има мощен боязън, че Китай играе на правилото " разделяй и владей " ", отбелязва Милър.

Европейските водачи показаха опасения, че китайските инфраструктурни и енергийни планове заобикалят законите и регулациите за околната среда и трудовия пазар. В Сърбия и Босна и Херцеговина да вземем за пример Китай строи ТЕЦ-ове на въглища, макар че се показва за международен водач в битката с климатичните промени.

Тези опасеният се ускоряват от комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати, при която Вашингтон взема на прицел китайските проекти да взе участие в построяването на 5 Джи мрежа в Европа, Австралия и Нова Зеландия. Американското държавно управление съобщи, че страните, които работят с китайски конгломерат Huawei по разширението на телекомуникационните си мрежи, се излагат на опасности за сигурността.

Китай желае да покаже, че се е поучил от случаи като краткотрайно замразеният железопътен план в Малайзия и в този момент е по-склонен да споделя рисковете и отговорностите със страните домакини, а може би и с трети страни, показва Ван Ивей, професор по интернационалните връзки в Китайския национален университет.

През последните няколко години Съединени американски щати, Япония и Европа оповестиха планове за инфраструктурни вложения в отговор на самодейността " Един пояс, веднъж ". Развиващите се страни ще завоюват от по-широките опция за избор, отбелязва Фалън. Последните няколко години обаче демонстрираха също по този начин, че западните страни, най-много Европа, оставят човешките права на назад във времето при икономическите си връзки с Китай, акцентира тя.

Европейски Съюз и Китай да вземем за пример оповестиха " основно " капиталово съглашение този месец, в което не се загатва задържането на представители на мюсюлманското малцинство в западния китайски регион Синцзян в лагери.

" Първоначално китайците бяха амбициозни и двусмислени. С времето можем да забележим, че има известна тактика за " Един пояс, веднъж ". Според мен страните би трябвало да влязат в тези връзки с отворени очи и да осъзнаят, че има и геополитически проблеми ", споделя Фалън. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР