Китай успешно изстреля космическата сонда Айнщайн. Целта на мисията ѝ

...
Китай успешно изстреля космическата сонда Айнщайн. Целта на мисията ѝ
Коментари Харесай

Китай изстреля сондата Айнщайн за наблюдение на космически процеси

Китай сполучливо изстреля галактическата сонда " Айнщайн ". Целта на задачата ѝ е да следи от орбита рентгеновото лъчение, което съпровожда огромни промени във Вселената като конфликти на неутронни звезди, отделяне на небесни тела от огромни черни дупки, освобождаване на високоенергийни частици.

 

Проектът е взаимен на Китайската академия на науките, Европейската галактическа станция и  Института " Макс Планк " за извънземната физика в Германия. Сондата беше изстреляна с ракетата " Чанчжън 2С " от космодрума " Сичан " в провинция Съчуан.

 

„ Айнщайн " е оборудвана с съвременни принадлежности - два рентгенови телескопа, единият от които - с необятно зрително поле, а другият - с висока сензитивност.

 

Сондата ще предава и сигнали за активиране на други оптични принадлежности на Земята и в околоземното пространство. Очаква се тази технология да разреши на учените да схванат значими процеси, които протичат в Космоса.

 

В идващите шест месеца специалистите ще се занимават с тестване и калибриране на инструментите. След подготвителната фаза " Айнщайн " ще остане в Космоса най-малко три години.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР