Китай стартира първата в света квантова комуникационна линия с обхват

...
Китай стартира първата в света квантова комуникационна линия с обхват
Коментари Харесай

Първата в света квантова връзка съедини Пекин и Шанхай

Китай започва първата в света квантова информационна линия с обсег 2000 километра, осигуряваща напълно безвредна връзка сред двата най-големи града на страната – Пекин и Шанхай.
Възможностите на новата квантова връзка бяха демонстрирани от президента на Китайската академия на науките Бай Чунли, който извърши официално квантово позвъняване от Пекин до останалите градове, обхванати от квантовата линия, и поздрави учените с отличната работа. След това, благодарение на Micius – първият в света неестествен сателит, работещ с квантова връзка, изстрелян от Китай предходната година. Бай направи още веднъж първото в света междуконтинентално квантово видеообаждане и се свърза с президента на Австрийската академия на науките в Шанхай.

Благодарение на новите си научни достижения Китай може доста да усили дистанцията на безвредната квантова връзка. Предвижда се изстрелване на спътници с опция за квантови връзки на по-високи орбити и построяването на международна квантова мрежа. За основаването на международна квантова връзка Китай ще работи взаимно с Германия, Италия, Русия, Сингапур и други страни.

Китай интензивно опитва с потреблението на квантова връзка в най-различни сфери. През 2015 година промишлено-търговската банка на Китай стартира потреблението на тази технология, а тази година Китай реализира квантова връзка под вода.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР