Китай съзнателно разделя деца мюсюлмани от семействата им в предимно

...
Китай съзнателно разделя деца мюсюлмани от семействата им в предимно
Коментари Харесай

Китай разделя стотици хиляди деца мюсюлмани от семействата им, твърди Би Би Си

Китай умишлено разделя деца мюсюлмани от фамилиите им в най-вече уйгурския район Синцзян. Така управляващите пробват да ги отчуждят и от вярата и езика им, изпращайки ги в специфични учебни заведения.

Това твърди Би Би Си, базирайки се на ново изследване. Изследването, посредством което английският публичен оператор е събрал данни и " някои от най-всеобхватните доказателства ", е подкрепено с 60 изявленията с членове на фамилиите, напуснали страната (в Турция, защото затегнатият надзор в уйгурската област не разрешава да се събират показания на терен).

Информацията следва многочислени известия - в това число от Организация на обединените нации - съгласно които до един милион уйгури (и други мюсюлмани) се намират в " лагери за превъзпитаване ". Китайската страна преглежда тези центрове като институции за приемане на подготовка и обучение за битка с екстремизма.

Според Би Би Си единствено в едно градче над 400 деца са изгубили двама родители поради някаква форма на интерниране - или в лагери, или в затвор. Извършват се официални оценки, с цел да се реши дали децата се нуждаят от " централизирана грижа ". Доказателствата на медията приказват за " паралелна акция за редовно отделяне на децата от корените им, " продължава обявата.

Когато се изграждаха и лагерите

Поръчаното от медията проучване хвърля светлина върху протичащото се на децата. Участвалият в него немски откривател Адриан Ценц, събирайки информация от обществени документи, обрисува невиждана агресия на учебните заведения в Синцзян.

Нови кампуси и спални пространства, голям брой постъпващи възпитаници, повишена дарба на страната да се грижи целодневно за деца - това са част от трендовете, съвпаднали напълно с интервала когато се изграждаха лагерите за задържане.

Според данните на Ценц сред 2015 и 2018 година междинният дял на нарастването на записванията в предучилищни институции е 8% за цялостен Китай, 82 на 100 в Синцзян и 148% - в регионите, където живеят главно уйгури. Само за година през 2017 година общият брой на деца, записани в децки градини в Синцзян се е нараснал с над милион (смята се, че в Китай те са общо сред 11 и 15 млн.).

" Училищата да заемат мястото на родителите "

Построени са нови пансиони за учениците - в един от тях са преместени 2000 деца от прилежащите региони предишния април. Според държавната агитация тези пансиони ще оказват помощ да се " поддържат обществената непоклатимост и мирът ", като " учебните заведения заемат мястото на родителите. " Според Ценц обаче задачата е друга - това е " идеалният подтекст за културно препрограмиране на малцинствата ".

За Би Би Си почитан чиновник на пропагандния отдел в Синцзян отхвърля да се е появила потребност страната да се грижи за огромен брой деца, чиито родители са в лагери. " Ако всички членове са фамилиите са изпратени на професионално образование, тогава фамилията би трябвало да има сериозен проблем, " смее се той. " Не съм виждал подобен случай, " цитира го медията.

Според Ценц децата са под непрекъснато наблюдаване и в изолираност - откривателят се пита дали задачата е да се предотвратят опити на част от уйгурите да си приберат децата. Той счита, че събраните от него доказателства приказват за опит на управляващите в Синцзян да " изгледат ново потомство, откъснато от корените, релегиозните си вярвания и езика си. " " Вярвам, че доказателствата сочат за нещо, което би трябвало да назовем културен геноцид. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР