Китай съобщава за два случая на бубонна чума, регистрирани на

...
Китай съобщава за два случая на бубонна чума, регистрирани на
Коментари Харесай

Баща и дъщеря са с бубонна чума. Ще тръгне ли Черната смърт както ковид от Китай?

Китай оповестява за два случая на бубонна чума, регистрирани на 7 август, предава Ройтерс. Двамата са от района на Вътрешна Монголия и са татко и щерка. Те евентуално са се заразили от различен член на фамилията – майката.

Всички близки контакти са сложени под карантина и не са посочили необикновени признаци, оповестиха локалните управляващи.

Симптоматичният интервал на бубонната чума главно се характеризира с тресчица, главоболие, уязвимост, затруднено дишане и кашлица. Инкубационният интервал при чума варира сред 1 и 7 дни. Предаването става посредством инфектирани пръски при непосредствен контакт на разстояние по-малко от два метра.

Според Световната здравна организация бубонната чума е най-често срещаната форма на чума. Може да бъде съдбовна, в случай че не се лекува в точния момент. Препоръчва се избягването на обитаеми места, където са докладвани случаи.

Европейски учени настояват, че са открили произхода на
Черната гибел – бактериална чума,
която е унищожила половината от популацията на континента през XIV век, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователите проучват ДНК от тела, открити в гробници в Централна Азия. Отправната точка е работата на историка Фил Славин от университета в Стърлинг, Шотландия, който допуска, че появяването на заболяването може да бъде обвързвана с необикновен растеж на смъртни случаи в Централна Азия в интервала сред 1338 година и 1339 година

Учените намират генетични отпечатъци от бактерията Yersinia pestis при хора, заровени в региона на езерото Исък Кул, на територията на сегашен Киргизстан.

В публикация, оповестена в „ Нейчър “, откривателите разказват в детайли по какъв начин отпечатъкът демонстрира варианта, който опустошава античната комерсиална общественост в Исък Кул. Той е предходник на доста други, които се появяват по това време.

„ Открихме, че античните варианти от Киргизстан са ситуирани тъкмо в центъра на това огромно събитие. С други думи, открихме източника на Черната гибел и даже знаем точната ѝ дата (1338 г.) “, сподели Мария Спиру, откривател по история на заболяванията в университета в Тюбинген, Германия, и водещ създател на проучването.

Заболяването, което се популяризира от плъхове, е стигнало до сицилианското пристанище Месина с търговски кораби, пристигнали от Черно море през 1347 година

Според Шарън Деуит, биологичен антрополог от университета на Южна Каролина, която не е взела участие в изследването, вълнуващо е откриването на ДНК доказателства в поддръжка на теорията, че заболяването се е появила в Централна Азия.

„ Това изследване е значимо, тъй като доста тъкмо датираните погребения разрешават непосредствено проучване на варианта, какъвто е съществувал по време на първичната поява на Черната гибел “, добавя тя.

Авторите на проучването признават, че на доктрина е допустимо бактерията да произлиза и от другаде и да се популяризирала в Централна Азия, без да се промени доста, само че доказателствата сочат, че това е малко евентуално, добавя още Деуит.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР