Китай разшири още повече строгите си ограничения върху износа на

...
Китай разшири още повече строгите си ограничения върху износа на
Коментари Харесай

Новата политика на Китай за редкоземни елементи ще разтърси световната технологична индустрия

Китай разшири още повече строгите си ограничавания върху износа на технологии, свързани с пречистване на редкоземни минерали. Най-новите ограничавания включват технология за произвеждане на редкоземни магнити. Те се употребяват в моторите на електрическите автомобили и в генератори. Използват се и в потребителската електроника като мобилните телефони да вземем за пример.

По-рано беше неразрешен и износът на технологии за добиване на редки земни от Китай. Сегашните и предходни ограничавания са част от комерсиална война сред Съединените щати и Китай за продан на технологии. В края на 2022 година Съединените щати пък не разрешиха износа на по-модерните микрочипове. Китай отговори със възбрана за експорт на германий и галий - това са два метала, които са с огромно значение за производството на модерни чипове. Съединените щати внасят половината от германия и цялостните количества галий, който употребяват, написа Oilprice.

Какво считат да реализират от Китай?

Ясно е, че Китай доставя 90% от размера на рафинираните редкоземни метали на света. Страната създава 60% от рудата, което значи, че останалият свят изпраща три четвърти от рудата си в Китай за преправка, а китайците биха желали да продължат да се радват на своя съвсем монопол върху преработката. Това слага Китай в много добра позиция, от която да взема решение кой ще получи тези метали и даже дали останалият свят въобще ще получи. Китай ненадейно понижи износа си на редкоземни метали през 2010 година, вдигайки цените до невиждани до тогава равнища.

Очевидно отговорът на това е насърчаването на добива на редкоземни детайли отвън Китай. Настоящата администрация на Съединени американски щати вкара стратегия за стимулиране на основания в Съединени американски щати рандеман на сериозни минерали като литий, никел, графит, кобалт и манган. Много редкоземни детайли към този момент са в така наречен лист на сериозните минерали и по този метод дават отговор на изискванията за тласъци за поощряване на локалното произвеждане. За тази цел са отпуснати известни средства.

Но и това не дава резултат. Опитът за възкръсване на затворена мина за редкоземни метали - най-голямата в Съединените щати, обаче доведо до колосална финансова загуба за вложителите, когато цените на редкоземните метали се сринаха, откакто Китай възобнови предходното си равнище на експорт след понижението през 2010 година Това единствено демонстрира по какъв начин Китай елементарно би могъл да саботира всевъзможни опити за оборване на господството му на пазара на редкоземни детайли.

Консенсусът във връзка с свободния продан на артикули в света от ден на ден се разпада и геополитическите ползи излизат на напред във времето. Китай наподобява по този начин, като че ли съвсем не се интересува от това да съблюдава разпоредбите за свободна търговия. Ако други огромни страни и блокове стартират да се движат в същата посока, лесният достъп до евтини артикули и запаси, от далечни места, може да стане все по-проблематичен, написа Oilprice.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР