Китай пусна днес на вода втория си самолетоносач, съобщи държавната

...
Китай пусна днес на вода втория си самолетоносач, съобщи държавната
Коментари Харесай

Китай пусна на вода втория си самолетоносач

Китай пусна през днешния ден на вода втория си самолетоносач, заяви държавната телевизия, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Официалното въвеждане на плавателния съд с име " Шандун " в състава на китайските въоръжени сили стана на гала във военноморската база на южния остров Хайнан. В нея взе участие президентът Си Цзинпин.

На церемонията участваха и към 5000 служащи и представители на военноморските сили, които изпяха китайския химн при повдигането на националното знаме.

След това Си Цзинпин си направи групова фотография с военните и цивилните, участвали на церемонията в пристанището на град Саня, и ги прикани да " способстват още повече за комунистическата партия и за китайския народ ".

Китай имаше до момента единствено един настоящ самолетоносач, " Ляонин ", издигнат в някогашния Съюз на съветските социалистически републики и платен от Украйна. Той бе признат на въоръжение през 2012 година

Изпитанията на втория китайски самолетоносач започнаха през 2017 година Той е с стандартни (а не с ядрени) мотори и на него може да бъдат натоварени към 40 самолета, съгласно специалисти.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач, който е и първият напълно китайска разработка, става в подтекста на съревнование със Съединени американски щати в Азиатско-Тихоокеанския район, отбелязва Франс прес.

Китайската войска продължава да усилва мощта си и към този момент е считана за втората военна мощ след американската. Съединени американски щати обаче разполагат с бюджет за защита, който е три пъти по-голям от този на Китай.

С два самолетоносача Китай остава надалеч от Съединените щати, които имат 11, само че изпреварва страни като Русия, Франция, Англия и Индия, които имат по един.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач също така идва в миг, когато Пекин с все по-твърд звук декларира териториалните си искания в Южнокитайско море. Там Китай си оспорва острови с Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней. Всяка една от тези страни управлява няколко от тези острови. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР