Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект (AI), превръщайки

...
Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект (AI), превръщайки
Коментари Харесай

Китай публикува нови правила за генеративен изкуствен интелект

Китай разгласява нови правила за генеративен изкуствен интелект (AI), трансформирайки се в една от първите страни в света, които контролират технологията, която ръководи известни услуги като ChatGPT.

Предвидено е разпоредбите да влязат в действие на 15 август.
-->
В съпоставяне с предварителния план - версия, която се назовава „ краткотрайни ограничения “, наподобява облекчaва няколко авансово оповестени разпореждания, което допуска, че Пекин вижда опция в зараждащата се промишленост, защото страната се стреми да възобнови икономическия напредък за основаване на работни места.

Миналата седмица регулаторите глобиха финтех колоса Ant Group с малко под $1 милиард, ход, който наподобява най-сетне затвори глава от широкомащабни регулаторни репресии, съсредоточени към китайските софтуерни колоси. Много от тях – в това число Alibaba (BABA), Baidu (BIDU) и JD.com (JD) – в този момент са в развой на пускане на свои лични версии на AI chatbots.

Сега разпоредбите ще се ползват единствено за услуги, които са налични за необятната общност в Китай. Технологии, създадени в проучвателен институции или предопределени за потребление от консуматори в чужбина, са освободени.

Държавата „ предизвиква новаторското потребление на генеративен AI във всички промишлености и области “ и поддържа създаването на „ сигурни и надеждни “ чипове, програмен продукт, принадлежности, изчислителна мощ и източници на данни. 

Китай също приканва платформите да „ вземат участие във формулирането на интернационалните правила и стандарти “, свързани с генеративния ИИ, сподели той.

И въпреки всичко, измежду основните разпореждания е условието доставчиците на генеративни AI услуги да правят прегледи на сигурността и да записват своите логаритми в държавното управление, в случай че техните услуги са в положение да повлияят на публичното мнение или могат да „ активизират “ обществеността.

Китайските компании наподобява чакат обновените правила да бъдат издадени, преди публично да пуснат своите услуги в жанр ChatGPT за обществеността.

Засега генеративните AI услуги на Baidu, Alibaba и JD.com са или в експериментален стадий, или се тестват от корпоративни консуматори. Според разпоредбите регулаторите към момента би трябвало да утвърждават техните артикули.

Ключов въпрос по отношение на регулаторната тактика на Китай е дали разпоредбите могат в последна сметка да подтиснат нововъведенията в промишлеността на ИИ, която е в основата на упоритостта на страната да се конкурира със Съединените щати във високите технологии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР