Китай призовава Филипините да преместят заседналия военен кораб от спорния риф

...
Китайското външно министерство повтори призив към Филипините да отстрани заседнал
Коментари Харесай

Китайското външно министерство повтори призив към Филипините да отстрани заседнал военен кораб от Втората световна война, който Манила използва като импровизирана военна база, от риф в оспорвано Южнокитайско море.

Подновеното искане за изтегляне на кораба идва, след като през уикенда Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е стреляла с водни оръдия по лодки на мисия за снабдяване на филипинския гарнизон, разположен на приземения кораб.

BRP Sierra Madre – умишлено спряна на земята в края на 90-те години на миналия век в опит да спре напредването на Китай в горещо оспорваните води – отдавна е възпламенителна точка между Манила и Пекин.

„Китай още веднъж призовава филипинската страна незабавно да извади военния кораб от Second Thomas Shoal и да го върне в неокупираното му състояние“, се казва в изявление на китайското външно министерство във вторник.

Китай, каза министерството, е комуникирал с Филипините по въпроса с Втората плитчина Томас „много пъти“ по дипломатически канали, но неговата добра воля и искреност са били „игнорирани“.


„Филипинската страна многократно е давала ясни обещания да изтегли военния кораб, незаконно „заседнал“ на рифа“, каза говорител на китайското външно министерство.

„Изминаха двадесет и четири години, филипинската страна не само не успя да изтегли военния кораб, но и се опита да го ремонтира и подсили в голям мащаб, за да постигне постоянна окупация на рифа Ren'ai“, говорителят добавено, използвайки китайския термин за Втората Томасова плитчина.

Филипините незабавно отговориха във вторник, заявявайки, че няма да изоставят оспорваната Втора Томасова плитчина.

Джонатан Малая, помощник генерален директор на Съвета за национална сигурност на Филипините, повтори коментарите, които направи в понеделник: „Филипините никога няма да изоставят нашия пост в Ayungin Shoal“.

Втората плитчина Томас е известна като плитчината Аюнгин във Филипините.

„Призоваваме Китай да не ескалира проблемите с водни оръдия или военни лазери, което излага живота на Филипините на риск, а чрез искрени преговори и други дипломатически средства“, каза Малая.

Манила извика пратеника на Пекин в понеделник, след като в събота бреговата охрана на Китай блокира и използва водни оръдия срещу филипинските плавателни съдове, превозващи храна, вода, гориво и други доставки за филипински военен персонал, разположен на приземения кораб.


Китай поддържа през уикенда, че е предприел „необходимия контрол“ срещу филипинските лодки, които „незаконно“ са навлезли във водите му, и заяви в понеделник, че е бил „професионален и сдържан“.

Втората плитчина Томас е на около 200 км (124 мили) от филипинския остров Палаван и на повече от 1000 км (620 мили) от най-близката голяма суша в Китай, остров Хайнан.

Корабите на бреговата охрана и военноморските сили на Китай, които рутинно блокират или наблюдават филипинските кораби, патрулиращи в оспорваните води, заявиха в понеделник, че страната е казала на Манила да не изпраща кораби до плитчината и да не изпраща „строителни материали, използвани за мащабен ремонт и подкрепление” към заседналия военен кораб.


Китайският посланик във Филипините каза във вторник, че Китай няма друг избор, освен да отговори на присъствието на филипинските кораби.

„Китай очаква обратна връзка от филипинската страна и се надява и двете страни да започнат преговори възможно най-скоро, за да поддържат съвместно мира и спокойствието в съответните води“, каза посланик Хуанг Силян.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, което се припокрива с водите на Малайзия, Виетнам, Бруней, Тайван и Филипините.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР