Китай отново заявява прекратяването на огъня и мирните преговори са „единственият начин“ за прекратяване на войната в Украйна

...
Китай повтори позицията си, че прекратяването на огъня и мирните
Коментари Харесай

Китай повтори позицията си, че прекратяването на огъня и мирните преговори са „единственият начин“ за прекратяване на войната в Украйна, която започна с пълния ангажимент на Русия мащабна инвазия през февруари 2022 г.

„Прекратяването на военните действия и възобновяването на мирните преговори е единственият начин за уреждане на украинската криза“, каза вицепрезидентът Хан Джън пред Общото събрание на ООН (ОС на ООН) на годишната му среща.

Продължете да четете

списък от 4 елементаЯпония призовава Китай да премахне шамандурата близо до спорните островиКитайският външен министър приветства „стратегическото сътрудничество“ в преговорите с руския колегаТайван призовава Китай да спре „продължителен военен тормоз“Съветникът на Байдън се среща с китайския външен министър в опит да облекчи напрежениетокрай на списъка

Китай се опита да се позиционира като миротворец и неутрален арбитър в конфликта, въпреки че отказа да осъди Москва за инвазията.

През февруари, на първата годишнина от войната, тя публикува позиция за това как да се сложи край на боевете, но предложенията получиха хладък отговор в Москва и Киев.

Китай, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, иска да „продължи да играе конструктивна роля“, добави Хан. Той не даде подробности.

Посещавайки Москва тази седмица министърът на външните работи на Китай Ван И каза на руския си колега Сергей Лавров, че Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция по отношение на Украйна, докато се опитва да намери политическо решение на въпроса.

Усилията на Пекин да посредничи за разрешаване на конфликта постигнаха малък напредък на фона на скептицизма относно заявения му неутралитет предвид задълбочаващите се връзки с Русия. Китайският президент Си Дзинпин посети Москва през март, където се срещна с Владимир Путин и вдигна тост за „нова ера“ на сътрудничество, докато Путин прие покана да посети Китай следващия месец.

Хан, служител от второ ниво, също използва речта си на Общото събрание на ООН, за да повтори визията на Китай за алтернативен световен ред, свободен от това, което отдавна нарича „западна хегемония“.


Обръщайки се към развиващите се нации в света, той каза, че Китай, втората по големина икономика в света, се смята за част от Глобалния юг.

„Като най-голямата развиваща се страна, Китай е естествен член на Глобалния юг. Тя диша на същия дъх с други развиващи се страни и споделя същото бъдеще с тях“, каза Хан.

Той също каза, че Китай подкрепя пътя на развитие на тези нации „в съответствие с техните национални условия“.

Слабо дефинираният термин „глобален юг“ се появява често в ООН тази година и обикновено се използва за обозначаване на страни от Африка, Азия и Латинска Америка.

Китай се обяви за лидер на развиващия се свят, като засили претенциите си със стартирането преди повече от десетилетие на инициативата на Си „Пояс, един път“, за да стимулира китайското развитие, инфраструктура и влияние главно в развиващите се икономики.

Китай е втората по големина икономика в света след Съединените щати с БВП от 18 трилиона долара.

Си беше един от четиримата лидери от постоянните членове на Съвета за сигурност, които не присъстваха на тазгодишното заседание.

Френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак и руският Путин също пропуснаха събитието, оставяйки президента на САЩ Джо Байдън единственият лидер на постоянен член на Съвета за сигурност, който говори пред събранието.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР