Китай подготвя пакет от мерки на стойност над 1 трлн.

...
Китай подготвя пакет от мерки на стойност над 1 трлн.
Коментари Харесай

Китай осигурява помощ от 143 млрд. долара за компаниите за чипове

Китай приготвя пакет от ограничения на стойност над 1 трлн. юана (143 милиарда долара), с цел да поддържа полупроводниковата си промишленост, обявиха трима източници пред Reuters. Пекин възнамерява да извърши проекта за пет години, като помощта ще е главно под формата на дотации и данъчни заеми за производителите на чипове и научната активност в бранша. Според двама от източниците на организацията проектът може да стартира да се извършва още през първото тримесечие на идната година.

По-голямата част от помощите ще бъде употребена за субсидиране на поръчките за създаване на локално съоръжение за произвеждане на полупроводници от китайски компании, като те ще имат право на 20% дотация от разноските за закупуване, декларират източниците пред организацията. С пакета от тласъци Пекин цели да усили поддръжката за китайските компании за произвеждане на чипове, с цел да изградят, разширят и модернизират локалните уреди за произвеждане, сглобяване, пакетиране, както и за научноизследователска и развойна активност. Последният проект включва и преференциални данъчни политики за бранша.

Получатели на помощта ще бъдат както държавни, по този начин и частни компании в бранша, по-специално огромните компании за съоръжение за полупроводници като NAURA Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China и Kingsemi, допълват източниците.
Реклама
Планът за фискална помощ идва, откакто през октомври Съединени американски щати одобри огромен набор от разпореждания за ограничение на износа на съоръжение за произвеждане на чипове. През август тази година американският президент Джо Байдън също по този начин подписа законопроект за даване на 52.7 милиарда $ безплатни средства за производството на полупроводници и проучванията в Съединени американски щати, както и данъчен заем за предприятия за произвеждане на чипове, чиято стойност се прави оценка на 24 милиарда $.
Стремеж към софтуерна самодостатъчност
Отпускането на държавни помощи е значима стъпка към самодостатъчност във връзка с чиповете и противопоставяне на дейностите на Съединени американски щати, ориентирани към закъснение на софтуерния прогрес на страната. Постигането на автономия в региона на технологиите заема значимо място в цялостния отчет за работата на президента Си Цзинпин на конгреса на Комунистическата партия през октомври. Терминът " технологии " е бил упоменат 40 пъти, по отношение на 17 пъти в отчета от партийния конгрес през 2017 г, написа Reuters.

Призивът на китайския президент за " продобиване на борбата " в основните технологии може да е сигнал за преразглеждане на метода на Пекин към развиването на софтуерната му промишленост с повече държавни разноски и интервенция за противопоставяне на натиска от страна на Съединени американски щати, считат анализатори.
Свързани публикации Apple ще употребява чипове, създадени в Съединени американски щати, за първи път от съвсем десетилетие 8 декември 2022, 12:07 Alibaba и Tencent ще оказват помощ на Китай с дизайна на чипове 6 декември 2022, 10:07 Китайските компании за съоръжение за чипове се пробват да завоюват от контрола върху износа в Съединени американски щати 22 ноември 2022, 10:57 Краят на аферата на Apple с Китай 18 ноември 2022, 06:26 Сривът на американската промишленост за чипове с 1.5 трлн. $ 4 ноември 2022, 06:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР