Китай отвърна на усилията на САЩ да блокира напредъка на

...
Китай отвърна на усилията на САЩ да блокира напредъка на
Коментари Харесай

Пекин ограничи износа на ключови редки метали

Китай отвърна на напъните на Съединени американски щати да блокира напредъка на своята промишленост за произвеждане на чипове, като наложи ограничавания върху износа на основни първични материали, от които западните му противници се нуждаят за производството на полупроводници.

Новите ограничения за надзор на износа, оповестени в понеделник от китайското министерство на търговията, ще влязат в действие на 1 август и ще се ползват за галий и германий - редки метали, употребявани при производството на компютърни чипове и редица други артикули, като да вземем за пример слънчеви панели и съвременно радарно съоръжение. Износителите ще се нуждаят от " особено позволение ", с цел да изнасят от Китай някой от двата метала или техни производни съединения, заяви министерството, базирайки се на ползите на националната сигурност.

Китай е най-големият производител на галий в света и е водещ експортьор на германий. Европейският съюз е присъединил двата метала в листата си с сериозни първични материали, което значи, че те се смятат за " извънредно значими за европейската стопанска система ". Съединени американски щати не са произвеждали галий от 1987 година и разчитат на Китай за 53% от вноса на материала сред 2018 и 2021 година, по данни на Геологическата работа на Съединени американски щати.

Съобщението на Пекин идва единствено три дни, откакто нидерландското държавно управление наложи нови ограничавания върху износа на съвременно полупроводниково съоръжение, подкрепяйки напъните на Съединени американски щати да блокират достъпа на Китай до технологии, считани за извънредно значими за развиването на изкуствения разсъдък.

Ходът на Амстердам провокира ядосан отговор от страна на китайското държавно управление, което съобщи, че Съединени американски щати принуждават други страни да оказват помощ за поддържането на тяхната " световна надмощие " и да ползват " угнетяване на полупроводниците против Китай ". Пекин добави, че Нидерландия би трябвало " да се въздържа от корист с ограниченията за надзор на износа ", с цел да помогне за поддържането на стабилността на световната верига за доставки на полупроводниковата промишленост.

Новите ограничавания върху суровините явно извършват предизвестието на Китай по отношение на веригата за доставки в производството на чипове. В публицистична публикация, оповестена в понеделник в държавния вестник " Чайна дейли ", се изрича догатката, че ходът на Пекин е подхванат в отговор на рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници.

" Онези, които се съмняват в решението на Китай, биха могли да попитат държавното управление на Съединени американски щати за какво то има най-големите в света мини за германий, само че рядко ги експлоатира ", се споделя в публицистичната публикация. " Или пък биха могли да попитат Нидерландия за какво е присъединила някои артикули, свързани с полупроводници, като да вземем за пример литографски машини, в листата си за надзор на износа.

Именно те слагат под въпрос международната верига на доставките и виновността, която им принадлежи, в никакъв случай не трябва да се трансферира на Китай, защото той пази личните си законни национални ползи в този много нерешителен свят. "

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР