Китай осъди днес намесата на САЩ във вътрешните му работи

...
Китай осъди днес намесата на САЩ във вътрешните му работи
Коментари Харесай

Депутати от САЩ посетиха Тайван. Китай реагира остро

Китай осъди през днешния ден намесата на Съединени американски щати във вътрешните му работи в отговор на продължаващото посещаване на няколко американски конгресмени в Тайван, съобщи Франс прес.

Делегацията е водена от републиканеца Майк Галахър, ръководител на комисията на Камарата на представителите за Китайската комунистическа партия. Тя включва общо петима конгресмени.

Те се срещнаха с тайванския президент Цай Ингвен и с вицепрезидента Уилям Лай, който завоюва президентските избори предишния месец и ще встъпи в служба през май.

" Китай постоянно е бил твърдо срещу всякаква форма на формален продан сред Съединени американски щати и тайванските управляващи ", съобщи на постоянна конференция говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

Тя подсети, че Пекин " изрично се опълчва на всякаква интервенция на Съединени американски щати в делата на Тайван, по какъвто и да било метод и под какъвто и да било предлог ".

След идването си в Тайван Майк Галахър съобщи през днешния ден, че поддръжката на Конгреса на Съединени американски щати за самоуправляващия се остров е " възходяща и извънредно мощна ".

" Призоваваме Съединени американски щати да признаят изключителната трудност и тактичност на тайванския въпрос " и " да спрат да изпращат послания (за подкрепа) на силите, борещи се за самостоятелност на Тайван ", прикани Мао Нин.

 Съединените щати публично признават комунистическото държавно управление в Пекин ( " Китайската национална република " ), а не Тайван ( " Република Китай " ), само че са най-важният съдружник и снабдител на оръжие на острова.

Китайската национална република счита Тайван за своя провинция, отделила се след края на гражданската война в Китай през 1949 година, посоча Агенция Франс Прес.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР