Китай обяви, че е изпратил изтребители, които да придружат патрулен

...
Китай обяви, че е изпратил изтребители, които да придружат патрулен
Коментари Харесай

Китай прати изтребители като предупреждение към САЩ

Китай разгласи, че е изпратил изтребители, които да " съпроводят " патрулен аероплан на Съединени американски щати, прелетял над  Тайванския пролив, съобщи " Ройтерс ".

Пекин претендира за суверенитет върху Тайван и твърди, че има пълномощия върху протока

По-рано през днешния ден Седми американски флот заяви, че самолетът за морско наблюдаване и разузнаване П-8A " Посейдон ", който се употребява и за задачи за битка с подводници, е прелетял над протока.



" Чрез дейностите си в Тайванския пролив, които подхождат на интернационалното право, Съединени американски щати поддържат правата и свободите за навигация на всички страни ", оповестиха американските Военноморски сили, добавяйки, че по този начин показват уговорката си към " свободен и отворен Индо-тихоокеански район ".

Китайската войска дефинира въпросния полет като " обществен звук " и разгласи, че изпраща изтребители, които да " съпроводят " американския аероплан и да насочат предизвестие.



" Винаги сме в нараснала бойна подготвеност и уверено ще пазиме националния суверенитет и сигурност, както и мира и стабилността в района ", се споделя в изказване на командването на Източния спектакъл на Китайската народноосвободителна войска.

Китай ускорява " военното заплашване " през тази година, съобщи в това време министърът на защитата на Тайван, акцентирайки все множеството китайски военни самолети към острова и разполагането на балистични ракети на китайското крайбрежие, съобщи Агенция Франс Прес.

Китай претендира, че самоуправляващият се Тайван е част от неговата територия, която един ден ще си върне - при нужда със мощ.

Пекин е " нараснал интензивността на военното си заплашване, с цел да ускори контрола върху близките води и въздушното ни пространство ", съобщи министърът на защитата Чиу Куо-ченг, четейки отчет, изработен пред парламентарната комисия по защита и външни работи.

Той уточни разполагането на ракети с дребен и междинен обхват на деяние, както и ускоряването на морските тествания на третия китайски самолетоносач, който се чака да влезе в употреба до 2025 година

Чиу също по този начин съобщи, че " броят на китайските военни самолети, които тормозят Тайван, е повишен до към 380 на месец, което ескалира напрежението в Тайванския пролив ".



Глобалните опасения за война сред Китай и Тайван се усилиха след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

Помолен да разяснява войната сред Израел и " Хамас " преди парламентарната сесия, Чиу съобщи пред кореспонденти, че министерството му е образувало работна група, която да " изследва и проучва " спора.

" Общата вяра на всички е да се избегне войната ", акцентира Чиу.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР