Китай не допуска три индийски спортистки от Азиатските игри: Доклади

...
Трима индийски спортистки по бойни изкуства от регион, за който
Коментари Харесай

Трима индийски спортистки по бойни изкуства от регион, за който Китай претендира, бяха принудени да се оттеглят от Азиатските игри в Ханджоу, след като не получиха разрешение от страната домакин, медии съобщават докладите.

Трите жени, състезаващи се като състезателки по ушу, са от североизточния индийски щат Аруначал Прадеш, регион, обявен почти изцяло от Пекин като „Южен Тибет“.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Китай критикува посещението на индийския министър в Аруначал ПрадешИндия протестира срещу Китай заради картата, претендираща за гранична територияИндия и Китай обещават да поддържат „мир и спокойствие“ по границатаКитайската НОАК обвинена в отвличане на индийски тийнейджър в Аруначал Прадешкрай на списъка

Ушу или кунг-фу е мултидисциплинарно бойно изкуство, произхождащо от Китай.

Според вестник Hindustan Times, триото е било одобрено да участва от Организационния комитет на Азиатските игри в Ханджоу, но не са успели да изтеглят своите акредитационни карти, които действат като визи за влизане в Китай.

Останалата част от 10-членния отбор заедно с треньорския щаб заминаха за игрите в Ханджоу в сряда, съобщи вестникът.

Нито Индийската олимпийска асоциация, нито Министерството на външните работи отговориха незабавно на исканията за коментар от информационната агенция Франс Прес.

Индийският отбор по ушу не пътува до китайския град Чънду за Световните университетски игри през юли, след като на същите трима спортисти бяха издадени визи с телбод, а не залепени – индикация, че Пекин не признава териториалните претенции на Индия над Аруначал Прадеш.

Този ход предизвика гневни реакции от страна на Индия, като външното министерство каза, че е „неприемливо“.

Аруначал Прадеш е от другата страна на Хималаите спрямо Тибет и споделя общо будистко културно наследство със своя северен съсед.

Далай Лама избяга през щата през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайското управление в родината му и оттогава живее в Индия.

Пекин окупира за кратко по-голямата част от територията в кървав конфликт три години след бягството на будисткия лидер.

Тази година Индия реагира остро, след като Китай преименува 11 места в спорния регион.

Ню Делхи последователно твърди, че държавата винаги е била и винаги ще бъде „неразделна и неотменна част от Индия“.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР