Китай насърчава икономическата „интеграция“ с Тайван, докато военно заплашва острова

...
Китай насърчава нови икономически възможности за тайванския народ, като в
Коментари Харесай

Китай насърчава нови икономически възможности за тайванския народ, като в същото време засилва военната активност около острова той твърди, че е свой

От СИМИНА МИСТРЕАНУ Associated Press и HUIZHONG WU Associated Press 14 септември 2023 г., 7:24 ч. Тайванският народ, като в същото време засилва военната дейност около острова, който твърди, че е свой.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Експертите казват, че подходът на „моркови и пръчки“, който Пекин използва от години, сигнализира за избор между мирно „обединение“ и военна агресия преди президентските избори в Тайван следващата година.

Тази седмица Китай разкри план за „демонстрационна зона за интегрирано развитие“ в своята югоизточна провинция Фуджиан, най-близката до самоуправляващ се, демократичен Тайван. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Китай за суверенитет.

Като част от плана Пекин насърчава тайванските компании да се листват на китайските фондови борси и обещава по-добри условия за тайванските инвеститори и по-„спокойна“ среда за пътуване, според изявление от вторник на Централния комитет на Комунистическата партия и Държавния съвет, кабинета на Китай.

„Целта е да се изгради демонстрационна зона за интегрирано развитие в цялата област на провинция Фуджиан, за да покаже напълно ефекта на Фуджиан като дестинация за първи избор за тайванските хора и предприятия, за да се стремят към развитие на континента,” Пан Сянжан, заместник-директор на Службата по въпросите на Тайван на държавата Съвет, каза на пресконференция в четвъртък.

Икономическата увертюра идва в момент на повишена китайска военна активност около Тайван. В четвъртък министерството на отбраната на Тайван заяви, че е забелязало 68 китайски военни самолета и 10 военни кораба близо до острова през последните 24 часа. В него се казва, че 40 от самолетите са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван в последното от почти ежедневните нахлувания, целящи да застрашат правителството на Тайван, което Пекин смята за „сепаратистко“.

По-рано тази седмица Китай отплава със самолетоносач на 70 мили (110 километра) до югоизточната част на Тайван.

Съчетаването на икономическите стимули с военната принуда на Тайван „е много стара книга за играта на Китай част“, ​​каза Дрю Томпсън, научен сътрудник в Училището по публична политика „Лий Куан Ю“ към Националния университет на Сингапур.

Много от политиките, подчертани във Фуджиан план, като например лесен достъп за тайванците до континента, вече е налице, което прави инициативата по-скоро продуктивна, отколкото съществена, добави той.

„В края на ден, това не е действителен икономически план за интеграция на Китай с Тайван“, каза Томпсън. „Това е политически инструмент, който се стреми да вбие клин между управляващата партия и онази част от електората, която вероятно така или иначе не подкрепя управляващата партия.“

Тайван ще има президентски избори през януари. Фаворитът, настоящият вицепрезидент Уилям Лай, е смятан от Пекин за сепаратист. Китай отказа да води разговори с партията на Лай, Демократическата прогресивна партия, която е на власт от 2016 г. съществуващи политики и мерки.

„Напълно едностранчиво е самозалъгване да се опитаме да съблазним нашите общественици и предприятия на континента и да се интегрираме в тяхната система, закони и норми и приема ръководството на Комунистическата партия“, се казва в него.

Съветът също призова Пекин да уважава „настояването“ на Тайван за свобода и демокрация.< /p>

Някои от мерките са насочени към отдалечени тайвански острови, които са по-близо до провинция Фудзиен, отколкото до главния остров на Тайван, като Мацу и Кинмен, за които китайските държавни медии казаха, че трябва играят „още по-видна роля“ в засилването на връзките.

Но новината за съобщението изглежда е останала незабелязана в Matsu. Собственик на кафене, потърсен по телефона, каза, че не знае за мерките и не е чел новините.

Карлк Цао, който управлява нощувка и закуска на островите, каза, че не е знаел за новия план за икономическа интеграция на Фуджиан. „Обикновено ние в Мацу няма да видим подобни неща“, каза той. „Лично за мен мисля, че те просто дават празни обещания.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР