Вицепрезидентът на Тайван „причинява проблеми за посещението в САЩ: Пекин

...
Китай нарече вицепрезидента на Тайван Уилям Лай причинител на проблемите
Коментари Харесай

Китай нарече вицепрезидента на Тайван Уилям Лай „причинител на проблемите" за продължаващото му посещение в САЩ.

Г-н Лай, фаворит в предстоящите президентски избори в Тайван, посети САЩ на път за Парагвай.

Пекин, който смята Тайван за отцепнала се провинция, все по-често изразява неодобрението си от срещите между американски и тайвански законодатели.

Китай обвини Вашингтон, че въвлича Тайван в политически дейности под прикритието на междинно кацане.

Тайван казва, че Пекин вероятно ще проведе военни учения близо до острова тази седмица. Последното посещение на американски законодател на острова - през август 2022 г. - видя Китай да стартира най-големите си военни учения в моретата около Тайван. След това през април тази година Пекин отново проведе военни учения в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инг-вен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Посещението на г-н Лай идва в най-ниската точка в отношенията между САЩ и Китай, като Тайван се очертава като най-голямата възпламенителна точка.

63-годишният вицепрезидент официално преминава през САЩ на път за Парагвай, където ще присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Южноамериканската нация е една от само 13-те държави, които имат официални връзки с Тайван.

Кандидатът за президент на управляващата Демократическа прогресивна партия (DPP) беше в Ню Йорк и Сан Франциско през уикенда, където изнесе реч, в която обеща да защити суверенитета на Тайван пред лицето на „авторитаризма“. решават бъдещето си и че Тайван и Китай "не са подчинени един на друг".

Той също така подчерта, че е „много готов“ да разговаря с Китай, за да търси мир и стабилност – обичайна реторика в навечерието на изборите, като кандидати опитайте се да съберете подкрепа, без да ядосвате Пекин.

Г-н Лай преди се е наричал - за недоволство на Пекин - "прагматичен работник за независимостта на Тайван".

Китай премести военни кораби, след като САЩ са домакини на тайванския ЦайЧайна и Тайван: Наистина просто ръководство

Някои анализатори предупредиха, че забележките на г-н Лай може допълнително да ескалират напрежението между Вашингтон и Тайпе. Те със сигурност разгневиха Китай, който побърза да осъди забележките на г-н Лай.

Въпреки че САЩ прекъснаха официалните дипломатически връзки с Тайван през 1979 г., те останаха близък съюзник, продавайки оръжие на стойност милиарди долари съгласно Закона за отношенията с Тайван, който заявява, че САЩ трябва да осигурят на острова средствата да се защитава.

Тайван се смята за различен от континентален Китай, със собствени закони и демократично избрано правителство . Но Пекин, особено при Си Дзинпин, се зарече да превземе острова, със сила, ако е необходимо.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР