Китай на Си Дзинпин извади милиони хора от крайната бедност,

...
Китай на Си Дзинпин извади милиони хора от крайната бедност,
Коментари Харесай

Бедност, климат, космос: Къде се намира Китай след 10 години управление на Си

Китай на Си Дзинпин извади милиони хора от крайната беднотия, изпрати галактически уред на Луната и се ангажира да понижи излъчванията на парникови газове.

На прага на третия си мандат президентът може да се похвали с няколко достижения през първите 10 години на власт.

Агенция Франс Прес преглежда някои от главните достижения, реализирани при ръководството на Си:

Край на рисковата беднотия

Китайската комунистическа партия се гордее с това, че е " в работа на народа ", тъй че известието на Пекин през 2020 година, че е поставила завършек на рисковата беднотия, беше приветствано като значим стадий.

Условията на живот на хората, техният добитък и достъпът им до обучение бяха измежду факторите, оценени от длъжностните лица при визитите по домовете.

Правителството съобщи, че сред 2013 година и 2021 година е вложило 1,6 трилиона юана (230 милиарда долара) за възстановяване на стандарта на живот - да вземем за пример посредством създаване на пътища, къщи и инфраструктура. Милиони селски семейства са били трансформирани в села с по-добри стопански благоприятни условия.

Година откакто Си стана водач, 82 млн. китайци живееха в последна беднотия, по данни на Световната банка. Към 2019 година броят им е 6 милиона.

Въпреки това Си предизвести през 2020 г: " Задачата за консолидиране и разширение на достиженията в битката с бедността остава сложна ".

Нарастване на благосъстоянието

Средният наличен приход на градско домакинство е повишен с 66% от 2013 година до 2020 година, съгласно формалната статистика. В селските семейства той е повишен с 82% през същия интервал.

Автомобилите на градско жилище се удвояват от 0,22 през 2012 година до 0,45 през 2020 година, а броят на мобилните телефони нараства от 2,17 до 2,49 на градско домакинство през същия интервал.

Разходите за жилища обаче са се нараснали четири пъти, което е довело до понижаване на покупателната дарба.

Работниците мигранти - хора, които са се преместили от селата в градовете, с цел да работят - са нараснали доста приходите си, съгласно Жан-Луи Рока, експерт по китайските обществени придвижвания в Sciences Po в Париж.

" Но с увеличението на наемите, разноските за обучение и нуждата да се обличат съвременно, с цел да се впишат в обществото, ситуацията им - което се е подобрило в междинните градове - постоянно е в застой или даже се е влошило в огромните метрополиси ", споделя Рока.

Космическа стратегия

Източник на национална горделивост, китайската галактическа стратегия е понижила доста разликата със Съединени американски щати, Русия и Европа.

През 2013 година и 2019 година роувъри доближиха до Луната – последният изпратен стана първият, който направи меко кацане на противоположната й страна.

Друг следващ безпилотен галактически уред се завърна на Земята през 2020 година с първите лунни проби, събрани от четири десетилетия насам.

Същата година беше приключена системата за сателитна навигация " Бейдоу ", която е съперник на американската GPS.

След като предходната година Китай приземи първия си робот на Марс, през 2022 година се чака да приключи построяването на своя галактическа станция.

Ограничаване на корупцията

По данни на Централната комисия за дисциплинарна ревизия, сред 2012 година и 2022 година 11,3 млн. души - от държавни чиновници до министри, от армейски генерали до банкови мениджъри - са получили предизвестия за дисциплинарни каузи, а 4,7 млн. са били разследвани за по-сериозни нарушавания. Най-малко 1,5 млн. са били осъдени, като при най-крайните обвинявания се планува смъртно наказване.

Си наложи просвета на " спестовност " - което значи да вземем за пример по-малко обилни банкети за партийните чиновници. Въпреки че акцията е известна измежду обществеността, критиците настояват, че тя е и метод за премахване на политическите противници на Си.

Околна среда

През 2016 година Пекин подписа Парижкото съглашение за климата, а през 2020 година Си даде обещание, че страната му ще доближи пика на въглеродните излъчвания до 2030 година и ще се стреми към въглеродна индиферентност до 2060 година

Групи за отбрана на околната среда приканиха Китай - най-големият емитент на парникови газове в света - да работи по-бързо, като обявиха, че в противоположен случай постигането на задачата на Парижкото съглашение за задържане на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий не е допустимо.

След като в продължение на десетилетия си затваряше очите за задушаващите се китайски градове, през 2012 година Министерството на околната среда стартира да разгласява по-изчерпателни данни за замърсяването на въздуха. По данни на министерството концентрацията на доста фини и рискови частици във въздуха е намаляла с 34,8% в интервала 2015-2021 година

Схемите за делене на отпадъците бележат прогрес. В мегаполиса Шанхай, да вземем за пример, те са наложителни от 2019 година насам.

Транспорт

Дължината на високоскоростната железопътна мрежа се е нараснала четири пъти - от към 9300 км през 2012 година до 40 000 км през 2021 година

Китай към този момент разполага с 250 цивилен летища, като 82 от тях са издигнати през последното десетилетие, а пътническият въздушен трафик се е удвоил сред 2012 и 2019 година

Инфраструктурните планове усилиха пътуванията и туризма, подтикнаха стопанската система и отвориха за прогрес по-слабо развитите западни елементи на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР