Китай, който е най-големият купувач на соя в света, замрази

...
Китай, който е най-големият купувач на соя в света, замрази
Коментари Харесай

Китай замрази покупките на соя от САЩ

Китай, който е най-големият покупател на соя в света, замрази покупките на суровината от Съединени американски щати поради спора сред двете страни, който стигна връхна точка, а това направи цените отвратително високи, написа money.bg.

Купувачите на соя в азиатската страна не са получили заповед да продължат да се доставят със соя от комерсиалния съперник Съединени американски щати. Не се и чака доставките да стартират скоро, защото договарянията сред страните не водят до консенсус, осведоми Bloomberg.

Засега обаче Китай не има намерение да откаже направените преди спора поръчки на соя от Съединени американски щати.

Китай е купил 13 милиона тона соя от Съединени американски щати, откакто страните реализираха помирение през декември. Тогава имаше изгледи, че комерсиалните връзки сред двете стопански системи ще запазят положителния си звук.

През февруари Китай е удостоверила пазаруването на още 10 милиона тона соя, само че в този момент покупките са спрени. По данни от американското министерство на земеделието азиатската страна би трябвало да получи още 7 милиона тона соево зърно от декларираните поръчки по-рано.

Последствията от комерсиалната война ескалираха по-рано този месец, когато американският президент Доналд Тръмп усили цените до 200 милиона $ за внасянето на китайски артикули.

Този ход от своя страна накара Пекин да отвърне с повишение на митата за американски артикули.

Президентите на двете страни ще се видят персонално на среща на върха на Г-20 в края на юни, когато се чака те да реализират възможна договорка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР