Китай изрази днес несъгласието си с планирано за следващия месец

...
Китай изрази днес несъгласието си с планирано за следващия месец
Коментари Харесай

Пекин е бесен заради предстояща визита

Китай изрази през днешния ден несъгласието си с планувано за идващия месец посещаване в Съединените щати на " сепаратисткия " претендент за президент на Тайван - актуалният вицепрезидент Уилям Лай, съобщи Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

От своя страна Тайпе съобщи, че не вижда причина Пекин да реагира прекомерно остро на нормално директно прекосяване.

Тайванските президенти и вицепрезиденти нормално посещават Съединени американски щати при пътуванията си до дребното останали страни, които поддържат публични дипломатически връзки с демократично управлявания остров, считан от Пекин за негова територия. Лай ще участва на полагането на клетва от новоизбрания президент на Парагвай Сантяго Пеня, само че ще би трябвало да мине директно през Съединени американски щати на отиване и връщане от южноамериканската страна.

Пътуването до Съединени американски щати обаче има и друга цел за Лай, защото той се кандидатира за правоприемник на актуалната президентка Цай Инвен на идващите избори в Тайван през януари, а претендентите за президентския пост нормално посещават Вашингтон преди вота, с цел да обсъдят кандидатурата си с американски публични представители. Резултатите от социологическите изследвания досега демонстрират, че Лай има забележителна преднина в конкуренцията за президентския пост.

Подобни директни визити разгневяват Пекин, който ги преглежда като скрита поддръжка от страна на Вашингтон за отделянето на Тайван от територията на Китай, както и за оборване на териториалните искания на Пекин, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин съобщи, че държавното управление към този момент е подало дипломатическа тъжба до Съединени американски щати за анулация на проектите за посещаване.

" Китай изрично се опълчва на всякаква форма на формален продан сред Съединените щати и Тайван, уверено се опълчва на подмолните визити на сепаратистите, подкрепящи независимостта на Тайван, под каквото и да е име или по каквато и да е причина, и уверено се опълчва на всякаква форма на застъпничество от страна на Съединените щати в поддръжка на сепаратистите, подкрепящи независимостта на Тайван ", съобщи тя.

Президентската канцелария на Тайван заяви, че Лай ще дойде в Парагвай на 14 август, ден преди Пеня да встъпи публично в служба.

Китай нееднократно е отхвърлял предложенията за договаряния от страна на Цай и нейното държавно управление, което счита за сепаратистко.

Лай разгневи Китай през 2018 година, когато заемаше поста на министър-председател, откакто съобщи пред Народното събрание в Тайпе, че е " труженик на независимостта на Тайван " и че позицията му е, че Тайван е суверенна, самостоятелна страна - алена линия за Пекин.

Както Цай, по този начин и Лай, настояват, че Република Китай - формалното име на Тайван - към този момент е самостоятелна страна, макар че единствено 13 страни я признават публично, включително и Парагвай, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица новоизбраният президент на южноамериканската страна Сантяго Пеня посети демократично управлявания остров и се срещна както с вицепрезидента Лай, по този начин и с Цай Ингвен, която няма право да взе участие в президентската конкуренция, защото към този момент има два мандата на президентския пост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР