Китай изкара допълнителни полицейски сили по улиците в отговор на

...
Китай изкара допълнителни полицейски сили по улиците в отговор на
Коментари Харесай

Властите в Китай изкарват още полицейски сили срещу безпрецедентните протести

Китай изкара спомагателни полицейски сили по улиците в отговор на всеобщите митинги в страната против политиката на управляващите на „ нулев коронавирус “. В Шанхай органите на реда ревизираха телефоните на хората за фотоси и видеозаписи от демонстрациите. Репресиите на Пекин получиха и интернационално измерение, откакто бяха арестувани двама задгранични публицисти – първо сътрудник на БиБиСи, а след това и сътрудник на швейцарската телевизия.

Министерството на външните работи на Китай хвърли виновността върху публицистите.

 
Въпросният публицист не се е разпознал като представител на медиите и не е показал акредитацията си. Органите на реда убедиха хората да изоставен. Тези, които отхвърлиха да сътрудничат, бяха арестувани.
Жао Лиджиан – представител на МВнР на Китай

За няколко нощи митингите обгърнаха огромна част от Китай. Първоначално ориентирани против строгите ограничения против вируса, само че трансформирали се в рецензия към властническото ръководство на президента Си Дзинпин. Някои от протестиращите държаха празни листи хартия в ръка. Този знак потегли от Хонконг, където през 2020 година стачкуващите размахваха празни листове хартия в символ на митинг против новия закон за националната сигурност.
Засега държавното управление прибягва до този тип репресии и строги ограничения. За него е немислимо връщането обратно, смяна на политиката, с цел да позволи казуса. Това не е в стила на Си Дзинпин.
Хо-фун Хун – професор по политикономия от университета „ Джон Хопкинс “ 

Бдения и демонстрации се състояха и в Европа, Азия и Северна Америка. Те бяха проведени от китайски дисиденти и студенти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР