Китай и Япония започнаха първите си официални консултации в сферата

...
Китай и Япония започнаха първите си официални консултации в сферата
Коментари Харесай

Китай и Япония водят консултации по сигурността за първи път от 4 години

Китай и Япония започнаха първите си публични съвещания в областта на сигурността от четири години насам , оповестява " Ройтерс ".

Китайските публични лица показаха угриженост по отношение на трупането на военна мощност от страна на Токио, до момента в който японските дипломати се концентрираха върху околните връзки на Пекин с Русия и хипотетичното

Преговорите се организират в японската столица и задачата им е облекчение на напрежението.

Те идват на фона на опасенията на Япония, че К итай може да прибегне до мощ, с цел да откри след офанзивата на Русия против Украйна - ход, който може да докара до по-широк спор, в който да бъдат въвлечени също Токио и Съединените щати, и да наруши международната търговия.

През декември през идващите пет години до 2% от брутния вътрешен артикул на страната - общо 320 милиарда $ - с цел да възпре Китай от започване на военни дейности. Освен това Токио възнамерява да придобие ракети с по-голям обхват , способни да поразяват цели в континентален Китай, както и да се ресурси с други муниции, нужни за водене на спор дружно с американските сили, ситуирани в Япония.
 И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за защита на Япония
И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за защита на Япония

Според Пекин е под въпрос задължението на Токио към отбранителна тактика и спокойно развиване

Пекин, който усили разноските за защита със 7,1% предходната година, харчи четири пъти повече от Япония за своите въоръжени сили.

В началото на диалозите през днешния ден китайският заместител външен министър Сун Уейдон изрази угриженост по отношение на изменящата се позиция на Япония в региона на сигурността.

" Международната обстановка със сигурността претърпя големи промени и виждаме завръщането на едностранчивостта, протекционизма и манталитета от Студената война ", акцентира той.

Сун насочи предизвестие и против " отрицателните ходове " на Япония във връзка с Тайван, " в скрито съглашение със сили отвън района ".

От своя страна заместник-министърът на външните работи на Япония Шигео Ямада акцентира опасенията на страната си по отношение на териториалния спор на двете прилежащи страни за, известни като Сенкаку в Япония и Диаою в Китай.

Той също по този начин повдигна въпроси по отношение на неотдавнашните взаимни военни учения на Пекин с Русия и китайските балони за наблюдаване, видяни над небето на Япония най-малко три пъти от 2019 година насам.
 Държейки щита, Япония протяга ръка и към меча
Държейки щита, Япония протяга ръка и към меча

Мартин Табаков за стратегическата алтернатива за Япония, чието благополучие зависи най-много от Китай, само че силата на армията й - на първо място от Съединени американски щати

" В връзките сред Япония и Китай има редица благоприятни условия, само че ние сме изправени и пред доста проблеми и терзания ", съобщи Ямада пред Сун.

Китай отхвърли по отношение на шпионските балони , наричайки ги " безпочвени ".

Обвиненията на Токио последваха тези, отправени от Съединени американски щати, които предишния месец смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон.

Миналата седмица Япония съобщи, че възнамерява да разреши на своите изтребители да смъкват дронове, които нарушават въздушното ѝ пространство.

Последният разговор в сверата на сигурността сред Китай и Япония се организира в Пекин през февруари 2019 година
 Япония изпрати изтребители да наблюдават китайски самолетоносач
Япония изпрати изтребители да наблюдават китайски самолетоносач

Китайска военноморска група е направила маневри и летателни интервенции в Тихия океан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР