Китай и Непал обявиха резултатите от нови измервания на най-високия

...
Китай и Непал обявиха резултатите от нови измервания на най-високия
Коментари Харесай

Ново измерване на Еверест добавя близо метър към височината му

Китай и Непал оповестиха резултатите от нови измервания на най-високия връх на Земята - Еверест. Сега височината му публично е 8848,86 метра, т.е. с 86 см по-висок от предходната оценка, оповестява Синхуа.

Непалски геодезисти доближиха върха на връх Еверест през месец май 2019 година Миналия октомври Катманду и Пекин се споразумяха да разгласят дружно височината на планината. Специалисти от Китай също изкачиха върха през месец май т.г.

Височината е измерена благодарение на националната навигационна система Beidou. Геодезистите съумяват освен да записват височината си, само че и да дадат точна информация за снега и леда, настоящите метеорологични модели и трендове, скоростта напразно и други екологични фактори

Плановете за преизмерване на височината на планината пристигнаха от държавното управление на Непал на фона на спекулации, че най-високата планина в света е станала по-ниска след поредност от опустошителни трусове, блъснали страната напролет на 2015 година Техните жертви станаха към 9000 души в Непал, Индия, Китай и Бангладеш.

Досега Непал признаваше 8848 метра за публична височина със снежна завивка на най-високия връх в света, измерени от индийски експерти през 50-те години.

Новото число демонстрира малко повече от приетата от Непал до момента височина и към четири метра повече от възприетата до момента от Китай от 8844,43 м без снежната завивка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР