Китай и Куба обсъждат изграждането на съвместна база за военно

...
Китай и Куба обсъждат изграждането на съвместна база за военно
Коментари Харесай

Китай и Куба преговарят за изграждането на база за военно обучение

Китай и Куба разискват построяването на взаимна база за военно образование на острова, оповестява " Уол Стрийт Джърнъл ".

Новината идва, откакто по-рано Белият дом съобщи, че Пекин има шпионски уреди на острова на към 145 км от Съединени американски щати.

Американски публични лица настояват, че Пекин и Хавана са в напреднали договаряния за разкриване въз основата в северната част на Куба. Предполага се, че това може да даде опция на Пекин да разположи войски за непрекъснато на острова и да разшири шпионската активност.

Американски чиновници разкриват, че Съединени американски щати са били в контакт с кубински чиновници за попречване на осъществяването на този проект.

Отбелязва се, че тези уреди биха разрешили на китайските разследващи служби да наблюдават електронните връзки в югоизточните елементи на Съединени американски щати, където са ситуирани доста военни бази, както и да наблюдават корабния трафик.

По-рано този месец почитан американски чиновник съобщи пред " Уол Стрийт Джърнъл ", че съгласно разузнаването Китай от дълго време е поддържал шпионски бази в Куба, като те са били разширени през 2019 година

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли информацията на изданието, като я назова небивалица на Съединени американски щати, целяща да оправдае десетилетното икономическо ембарго, наложено на островната страна. Той бе безапелационен, че Куба е срещу всяко наличие на непознати военни сили в Латинска Америка и Карибите.

От своя страна, координаторът на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че информацията на WSJ не е точна. Той обаче призна, че Вашингтон има " действителни опасения " по отношение на връзките на Китай с Куба и ги следи от близко.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР