САЩ казват, че „глобалната информационна манипулация“ на Китай заплашва свободите

...
Китай харчи милиарди долари годишно, за да оформи възприятията за
Коментари Харесай

Китай харчи милиарди долари годишно, за да оформи възприятията за Китай чрез влияние, цензура и дезинформация в широкомащабна кампания, която може да застраши глобалните свободи, Съединените щати каза.

„Пекин е инвестирал милиарди долари, за да изгради глобална информационна екосистема, която насърчава неговата пропаганда и улеснява цензурата и разпространението на дезинформация“, каза говорителят на Държавния департамент в изявление в четвъртък след публикуването на доклада на Global Engagement Center.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Китай е призован да се справи с онлайн расизма, насочен към чернокожите хораКитай срещу САЩ: Конкуриращи се интереси, противоречиви наративиКитай медийните реалности се сблъскват около истината за войната в УкрайнаОт Китай до Тайланд, дисидентите се страхуват от управлението на Мъск в Twitterкрай на списъка

В доклада се отбелязва, че Пекин е използвал редица „измамни и принудителни методи“, за да се опита да повлияе на международната информационна среда и да „наклони глобалната информационна среда в своя полза“.

„Без контрол, усилията на КНР ще прекроят глобалния информационен пейзаж, създавайки пристрастия и пропуски, които дори биха могли да накарат нациите да вземат решения, които подчиняват техните икономически интереси и интереси в областта на сигурността на тези на Пекин“, предупреждава докладът, позовавайки се на страната с инициалите от официалното си име Китайска народна република.

През последните години Пекин засили кампаниите си за влияние в социални медийни платформи като X (бивш Twitter) и YouTube, особено по горещи въпроси като Синдзян, Южнокитайско море и Тайван, докато държавните му медии създават редакционни партньорства с традиционни и онлайн медии навсякъде по света, понякога дори закупувайки контрол върху изданията.

Докладът на САЩ идентифицира пет основни елемента от глобалната медийна стратегия на Китай: използване на пропаганда и цензура, насърчаване на дигитален авторитаризъм, използване на международни организации и двустранни партньорства, съчетаване на кооптиране и натиск и упражняване на контрол върху медиите на китайски език.

Тайван, самоуправляващият се остров, който Пекин твърди, че е свой, отдавна е на предната линия на медийната война на Китай.

Външният министър Джоузеф Ву каза пред Ал Джазира по-рано този месец, че Тайпе се готви Пекин да засили своите кампании за дезинформация и дезинформация преди президентските избори през януари.


Той отбеляза също как Китай се е опитал да очертае разказа за Украйна в очите на народа на Тайван.

„Започвайки от войната в Украйна, китайците прокарваха руските наративи в Тайван: „Войната беше започната от Съединените щати или НАТО и Съединените щати не се интересуват да помагат на Украйна. Съединените щати не се интересуват от мир между Украйна и Русия, защото Съединените щати продължават да предоставят оръжия на Украйна“, каза Ву.

„Те настояват това ден след ден. Към средата на миналата година направихме проучване на общественото мнение и доверието на тайванците в Съединените щати намаля с около 10 процента. Това е доста важно.“

Държавният департамент каза, че към 2021 г. е известно, че почти 100 влиятелни лица разпространяват официални китайски съобщения на най-малко две дузини езика в множество социални медийни платформи до комбинирана аудитория от повече от 11 милиона души.

Потискане, манипулация

В други примери за опита на Китай да оформи глобалния наратив, Държавният департамент каза, че повече от 1000 про-пекински онлайн акаунта са се опитали да покрият доклад на Safeguard Defenders, правозащитна група, разкриваща операцията на Китай за предполагаеми задгранични полицейски участъци в 53 страни по света.

Отбелязва се, че опитите на Пекин да оформи своя разказ се разшири и в технологичния хардуер, цитирайки доклад от септември 2021 г. от Националния център за киберсигурност на Литва, според който мобилните телефони, произведени от Xiaomi, имат възможност по подразбиране да цензурират списък от най-малко 449 фрази. Беше деактивиран при европейски пратки, но можеше да се активира дистанционно.

Такива механизми отразяват собственото строго контролирано онлайн пространство на Китай, където думи, фрази и снимки, считани за чувствителни, е невъзможно да бъдат публикувани или бързо премахнати.

Докладът на САЩ също така споменава медийни партньорства, разработени от държавната Китайска централна телевизия (CCTV), която според него предоставя безплатни видеозаписи и телевизионни сценарии на 1700 чуждестранни новинарски организации и медийни групи. В него се казва, че такова съдържание е „в много случаи“ преопаковано от местните търговски обекти без никакви указания за произхода му.

Държавни вестници като China Daily имат подобни споразумения.


Китай също се опита да повлияе на възприятията чрез програми за популяризиране – ескортиране на групи от дипломати и журналисти на обиколки до далечния западен регион Синцзян, където ООН обвини Пекин във възможни престъпления срещу човечеството, тъй като държи около един милион Мюсюлмански уйгури в лагери за превъзпитание.

Този месец група от 22 журналисти от повече от дузина държави, включително Франция, Малайзия, Филипините и Саудитска Арабия, бяха на едноседмично посещение в региона.

Видеорепортаж от камера за видеонаблюдение за посещението показа журналистите да гледат културни танци и казаха на канала, че са впечатлени от мира и стабилността на Синдзян и от щастието на хората.

Репортаж от един от малайзийските журналисти на обиколката включваше снимки на ножове и оръжия от „Изложба на големи терористични атаки и жестоки престъпления“.

Китай твърди, че лагерите са центрове за професионално обучение, необходими за справяне с „екстремизма“.

САЩ казаха, че Китай също така създава „общност от дигитални авторитаристи“ чрез износа си на системи за наблюдение и „интелигентен град“ от вида, който се използва широко на места като Синдзян. Добавя се, че инсталирането на технологии, произведени от телекомуникационния гигант Huawei, също прави страните уязвими на китайското влияние.

Към ноември 2021 г. се казва, че най-малко 18 държави използват произведени от Huawei междинни устройства, които улесняват и проверяват интернет трафика в някои онлайн мрежи, за да блокират достъпа до определени сайтове.

САЩ са сред страните, които забраниха на Huawei достъпа до своите напреднали телекомуникационни мрежи на фона на опасения за сигурността и поверителността предвид връзките им с Пекин.

Huawei отрече подобни връзки.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР