Китай глобява американската фирма за надлежна проверка Mintz Group с 1,5 милиона долара за „неодобрени“ разследвания

...
Китай глоби Mintz Group, американска фирма за корпоративен анализ, с
Коментари Харесай

Китай глоби Mintz Group, американска фирма за корпоративен анализ, с около 1,5 милиона долара за предполагаемо извършване на неодобрена статистическа работа в страната, тъй като продължава с националните репресии срещу консултантските фирми в името на националната сигурност.

Глобата излезе наяве месеци след като властите затвориха офиса на фирмата в Пекин през март и задържаха петима от местните служители.

Офисът на Mintz в Пекин е извършил „статистически разследвания, свързани с чужбина“, без да търси и получава одобрения, което нарушава две китайски разпоредби, се казва в изявление на уебсайта на 14 юли на Пекинското общинско статистическо бюро.

CNN беше уведомена за известието тази седмица. Новината беше съобщена по-рано от The Wall Street Journal.

В известие от 5 юли, приложено към изявлението, се казва, че неразрешените дейности са извършени върху 37 проекта от март 2019 г. до юли 2022 г.

Властите наложиха глоба на обща стойност 10,69 милиона юана (1,49 милиона долара) на компанията и й наредиха да спре провеждането на подобни разследвания в страната.

Минц не отговори веднага на искане на CNN за коментар.

През март, след като офисът й беше нападнат, Минц каза пред CNN, че не е получил официално правно известие относно дело срещу компанията и е поискал властите да освободят нейните служители.

Дни след нападението, говорител на китайското външно министерство каза, че Минц е заподозрян в „незаконни бизнес операции“.

 Небостъргачи стоят във финансовия район Lujiazui при залез слънце на 8 май 2023 г. в Шанхай, Китай. Небостъргачи стоят във финансовия район Lujiazui при залез слънце на 8 май 2023 г. в Шанхай, Китай. VCG/Visual China Group/Getty Images

Оттогава китайските регулатори започнаха по-широка репресия срещу консултантските фирми.

През април полицията разпита персонал в офисите на глобалния консултантски гигант Bain & Company в Шанхай. Няколко седмици по-късно държавните медии публикуваха подробности за множество нападения в офисите на Capvision, международна експертна мрежова фирма със седалище в Шанхай и Ню Йорк, от държавните сили за сигурност.

Длъжностни лица се позоваха на националната сигурност в своето разследване на Capvision и обвиниха компанията, че помага за изтичане на чувствителна военна информация към чужди сили, според държавните медии. Властите също така казаха, че ще засилят контрола върху консултантската индустрия за дейности, свързани с шпионаж.

Затегнатият регулаторен контрол върху чуждия достъп до чувствителна информация идва на фона на нарастващото напрежение със Съединените щати.

Вашингтон засили санкциите срещу ключови китайски индустрии, включително производството на чипове. Пекин също демонстрира нарастващо недоверие към чуждестранните компании, въпреки че множество високопоставени служители се опитаха да им постлаят червения килим, за да инвестират в Китай на фона на икономическо забавяне.

В края на април Пекин затегна закона за контрашпионажа и разшири списъка с дейности, които могат да се считат за шпионаж, увеличавайки рисковете за международните фирми.

Той също така ограничи достъпа в чужбина до някои китайски източници на данни, като Wind, база данни, която предоставя ключови финансови данни.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР