Китай е изправен пред следния избор - да се върне

...
Китай е изправен пред следния избор - да се върне
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Китай се намира на икономически кръстопът и трябва да започне пропазарни реформи

Китай е изправен пред следния избор - да се върне към остарялата си икономическа политика или да избере промени, с цел да насърчи растежа. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение, представена от Си Ен Би Си. 

" Китай се сблъсква с стопански кръстопът - да разчита на политики, които са работили в предишното или да актуализира политиката си за нова епоха на първокачествен напредък " , съобщи Георгиева през вчерашния ден на Форума за развиване на Китай в Пекин.

" С изчерпателен пакет от пропазарни промени китайската промяна може да нарасне със доста по-бърз ритъм, в сравнение с при сюжет със запазващо се статукво ", твърди тя, съгласно квалифицираното от Международния валутен фонд (МВФ) изказване.

Това може " да докара до напредък от 20 на 100 на действителната стопанска система през идните 15 години, в днешни условия това би означавало да се прибавят 3,5 трилиона $ към стопанската система на страната ",  добави тя.

Макар и страната да е записала постпандемично възобновяване с напредък, преизпълнен 5 на 100 през 2023 година, тя се сблъсква с фактори като слаб напредък на продуктивността и застаряващо население, съгласно Георгиева. 

" В средносрочен проект Китай ще продължи да има основен принос за световния стопански напредък ", добави тя.

На тазгодишния двудневен " Форум за развиване на Китай ", почнал в неделя, високопоставени лица от азиатската страна чакат повече от 100 задгранични участници, в това число основни изпълнителни шефове на огромни задгранични компании, както и водачи на МВФ и Световната банка.

По време на главната си тирада на форума китайският министър председател Ли Цян даде обещание да се положат старания за поощряване на " висококачественото развиване ", " да се усилят макроикономическите корекции " и разшири вътрешното търсене, съгласно държавни медии. Той прикани също за " по-високо ниво на отвореност ",  с цел да се посрещнат провокациите.

Високопоставени лица приканиха за спомагателна отбрана на фирмите с интернационално финансиране, защото задграничните капиталови потоци към Китай пресъхват.

На Световния стопански конгрес в Давос по-рано тази година Георгиева акцентира някои краткосрочни и дълготрайни провокации, с които се сблъсква втората по величина стопанска система света, предупреждавайки, че Китай се нуждае от структурни промени, с цел да насърчи растежа и да ускори вътрешното ползване и доверие. 

Отделно МВФ заяви през ноември, че чака китайската стопанска система да нарасне с 4,6 на 100 през 2024 година, предупреждавайки за продължаващите проблеми в бранша на недвижимите парцели.

Георгиева акцентира през вчерашния ден върху " най-неотложните краткосрочни провокации " за Китай, които включват " прекосяване на бранша на недвижимите парцели към по-устойчива основа и понижаване на дълговите опасности за локалното държавно управление ".

За да избегне този сюжет, Китай би трябвало да предприеме " решителни стъпки ", с цел да приключи незавършени жилища заради банкрута на строителни бизнесмени и да понижи рисковете от дълга на локалното държавно управление, съобщи шефката на МВФ.

По този метод страната може да " форсира решението на настоящите проблеми на бранша на недвижимите парцели и да увеличи потребителското и капиталово доверие ", добави тя , осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР