Китай демонстрира намерението си да продължи да отслабва своята валута

...
Китай демонстрира намерението си да продължи да отслабва своята валута
Коментари Харесай

Пекин даде сигнал, че ще продължи да отслабва юана

Китай показва желанието си да продължи да отслабва своята валута - ход, който заплашва да докара до нова ескалация на комерсиалната война със Съединените американски щати, написа The New York Times.

Централната банка на Поднебесната империя фиксира дневния обменен курс на юана над 7 за един щатски $ за първи път от десетилетие. Това демонстрира на финансовите пазари, че Пекин чака валутата да продължи да отслабва против $. И най-вероятно ще провокира нова реакция от администрацията на Тръмп. По-слабият юан оказва помощ на китайският фабрики да компенсират по-високата цена на износа си към Съединени американски щати поради митата.

Обменният курс бе закрепен на 7,0039 за $, против 6,9996 в сряда. Китай строго управлява валутата си, като разрешава обмяна в границите на 2 % от курса.

Действието на Пекин демонстрира, че упованията са за ново намаляване - може би даже към 7,5 или 8 за юан, когато към този момент доста ще намали резултата от американските мита, коментра изданието.

Преди десетилетие Китай държеше валутата си слаба, с цел да помогне на износа, създавайки недоволства от Европа и Съединени американски щати. Но в последните години юанът нарастна до равнище, до което голям брой анализатори имат вяра, че е заслужено. Днес, когато стопанската система на Китай забавя напредък, а комерсиалната война нанася удар по индустриалния бранш, в Пекин имат вяра, че валутата би трябвало да поевтинее против $ още веднъж.

За вложителите има и добра вест: избраният в сряда обменен курс, въпреки да е най-ниският от десетилетие насам, въпреки всичко е по-висок от предстоящите от анализаторите 7,0205 за $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР