Киселото мляко е изконен български продукт и от векове присъства

...
Киселото мляко е изконен български продукт и от векове присъства
Коментари Харесай

Какво кисело мляко да консумираме

Киселото мляко е изконен български артикул и от епохи участва на трапезата ни. Според част историците българското кисело мляко води началото си от млечнокиселата напитка „ кумис, която прабългарите приготвяли от издоено кобилешко мляко. Други историци са на мнение, че изискуем неговото изобретение на траките, които забелязали, че прокисналото мляко се резервира много по-дълго време, спрямо прясното.

Когато си избираме мляко от комерсиалната мрежа е значимо да знаем, че по закон киселото мляко се създава единствено от две съставки: мляко, което дава отговор на нормативните разпореждания на българското и европейското законодателство и закваска. Недопустимо е влагането на други съставки в това число изсъхнало мляко, нишесте, консерванти и т.н.

 Какво кисело мляко да консумираме

То е измежду продуктите, които имат освен най-голяма хранителна стойност, само че и най-големи изгоди за здравето на хората. Киселото мляко, което в предишното се произвеждаше главно единствено на Балканите, към този момент се създава по целия свят и се предлага във всевъзможни форми и усети.

Преди да посегнете към някое от десетките типове млека, които се оферират по магазините у нас би трябвало да имате поради, че видимо потребното кисело мляко, може да се трансформира в калориен капан, в случай че не внимавате какво купувате.

Съвет №1 – Изберете най-обикновеното

 Какво кисело мляко да консумираме

Както към този момент казахме, за приготвянето на кисело мляко ви би трябвало единствено прясно краве мляко и закваска, т.е. два типа живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus., които се намират в симбиотична връзка. Тези микроорганизми са виновни за превръщането на прясното мляко в кисело, както и за потребните му свойства.

По предпочитание по-късно може да добавите захар, мед, изсушени или пресни плодове. Не си купувайте кисели млека, в които има доста добавки. Избягвайте млека, на чиито етикет е упоменато, че съдържат изкуствени подсладители или хидрогенизирани мазнини.

Съвет№ 2 – Обърнете внимание на наличието на калций

Обърнете внимание на наличието на калций. Да, всички кисели млека съдържат калций, който е от изключителна значимост за здравето на костите, само че не във всички съдържането е еднообразно. Изберете кисело мляко, което съдържа най-малко 15 % от дневната целесъобразна доза калций, която е 1000 мг за възрастен субект.

Съвет № 3 - Не се тормозете да изберете по-маслено кисело мляко

 Какво кисело мляко да консумираме

Навярно този съвет ще изправи на нокти дамите, които са в люта борба с последните 3-4-5 непотребни килограми, само че редица проучвания са разкрили, че по-високомасленното кисело мляко напълно не е толкоз нездравословно за диетата. Дори напротив-наситените мастни киселини надалеч не са толкоз неприятни.

Съвет №4 – Изберете мляко с положителни бактерии

Добрите бактерии или т.нар пробиотици доста наподобяват на бактериите, които обитават храносмилателната система на хората. Въпросните бактерии подкрепят храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт. За жал след термичната обработка, на която част от млеката са подложени, те изчезват.

 Какво кисело мляко да консумираме

Съвет № 5 – Не купувайте подсладено кисело мляко

Най-добре е да не си купувате подсладено кисело мляко или мляко, което съдържа плодове (естествени или не толкоз. Киселото мляко съдържа в себе си избран % млечна захар, т.нар лактоза. Ако добавите към нея и % на добавената захар, както и захарта в плодовете, ще получите един много недиетичен артикул.

Съвет №6 – Четете деликатно етикетите

Когато купувате каквото и да било е от изключителна значимост да четете етикета му. От етиката на киселото мляко може да се ориентирате дали то съдържа значимите пробиотици или други добавени живи микроорганизми. Имате поради, че множеството пробиотици не значи безусловно по-добро или по-полезно кисело мляко. Търсете „ златната среда “.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР