Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на

...
Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на
Коментари Харесай

Кирил Петков дебютира в Брюксел и сменя Радев за ветото над ...

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, в случай че през днешния ден Народното събрание утвърди новото държавно управление. Заседанието на водачите на европейските страни е планувано за 16 декември, четвъртък.

По право на европейските препоръки взе участие министър-председателят на България, а по изключение президентът върви, когато в страната ръководи служебно държавно управление. Досега бе планувано точно Румен Радев да съставлява България на последния съвет за тази година.

В България даже имаше спекулации, че встъпването в служба на новото държавно управление ще бъде забавено, с цел да може президентът да пази в Брюксел българското несъгласие против започването на диалози за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов министър председател Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да договаря с останалите европейски водачи. Той ще дебютира на Европейски съвет дружно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц , който пък бе утвърден от Бундестага през предходната седмица.

Позицията на България във връзка с Северна Македония остава непроменена, разгласи Петков в събота при представянето на плана за свое държавно управление. Тя обаче би трябвало да бъде надградена, тъй че да е в изгода и на двете страни, добави претендентът за нов министър председател.

В Брюксел Петков обаче ще би трябвало да пази утвърдената от служебното държавно управление рамкова българска позиция. България утвърждава започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз за Албания, само че не и за Македония, реши предходната седмица служебното държавно управление.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на Европейски Съюз от началото на 2022 година, да предложи нов проект за решение на проблемите сред България и районен съд Македония, написа 24chasa.bg.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще разисква с останалите европейски водачи ръководството на пандемията и понижаване валидността на зелените документи за имунизация от година на 9 месеца.

Свързани вести България няма да трансформира позицията си за Северна Македония и Европейски Съюз Натискат ни да пуснем Македония в Европейски Съюз против милиардите по проекта за възобновяване ГРАФИКА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР