Кирил Петков каза, че за последните 30 дни са написани

...
Кирил Петков каза, че за последните 30 дни са написани
Коментари Харесай

Емил Соколов разкрива как работи пропагандата в България

Кирил Петков сподели, че за последните 30 дни са написани 3500 публикации против него и Продължаваме Промяната

Истината е, че публикациите евентуално са доста повече. Не знам от кое място са данните на Кирил Петков, само че единствено за юли месец с моя екип открихме 3000 публикации против Политическа партия в три медии на статуквото - ПИК, Tribune и Труд. Когато към това число се прибавят и медии като 24 часа, Гласове и всевъзможни знайни и незнайни уеб сайтове като 7ДниБългария и тн, е евентуално пропагандата против Продължаваме Промяната да се мери в десетки хиляди 'статии' на месец. Ако се прибавят и фейсбук групите и страниците, които разгласяват подправени вести, броя ще е още по-висока. Слагам 'статии' в кавички, тъй като това не е същинска публицистика, а поръчкови материали, които популяризират откровени неистини.

Не бива обаче да се заблуждаваме, че тези подправени вести са без значение. Пропагандата работи на доста елементарен принцип. Когато повториш една неистина задоволително, тя се трансформира в истина. В обществените мрежи истина е това, което има най-вече лайкове и споделяния. Фактите са едвам на второ място. Емоциите са това, което взема решение дали една вест е истина. Ако публикация, в която написа, че Кирил Петков е подкупен, прави даден човек благополучен, тъй като удостоверява предубедеността му, то всякаква инспекция на обстоятелствата е безсилна. А в случай че стотици или даже хиляди такива публикации се разгласяват дневно, тогава това е проблем, тъй като не просто посоката, а наличието на публичния диалог се подменя.

Не е задоволително да подминаваш пропагандата. За да й се противодейства дейно би трябвало да се знае кой, какво, по кое време, по какъв начин, за какво и по какъв брой пъти споделя. Само тогава тези дискурси могат да бъдат обезвредени.

Емил Соколов
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР