„Кирил Петков и Асен Василев упражняват политически рекет върху „Има

...
„Кирил Петков и Асен Василев упражняват политически рекет върху „Има
Коментари Харесай

Йорданов: Петков и Василев рекетират ИТН и МРРБ, комисия в парламента да решава за големите пари

„ Кирил Петков и Асен Василев упражняват политически рекет върху „ ИТН “ и върху Министерството на районното развиване и върху всеки един водач “.

Това сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, преди да влезе на съдружен съвет във връзка проблемите с заплащанията към компаниите, които строят и ремонтират пътища.

Сега ще се кача горе на съдружен съвет и ще предложа всички огромни пари в страната да минават през комисия в Народното събрание, съобщи Тошко Йорданов, намеквайки, че няма доверие на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев.

След съвещанието на Коалиционния съвет Йорданов акцентира, че основаването на такава комисия ще даде бистрота. Поводът за концепцията на " ИТН " обаче е подозрения от съдружните сътрудници в корупционна скица по проблема с разплащането на над 1млрд. лв. на пътни компании.

" Правят подмятания, че там има корупционна скица, която ние ще осъществяваме, аз не знам каква е тя. За да няма никаква подозрения, че някой нещо се пробва да направи, Министерството на районното развиване се отхвърля от този метод на заплащане ", сподели зам.-председателят на " ИТН ". От изявлението му се разбра още, че в последна сметка не Народното събрание през решение в пленарна зала ще подсигурява за заплащанията към пътни компании, а парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, както и междуведомствена комисия от три институции: Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на районното развиване.

" За да е чисто към всички - и да не можем ние да кажем, че имаме подозрения в Министерството на финансите, в министерството на Лорер (има поради Министерството на стопанската система и растежа с министър Даниел Лорер от " Продължаваме промяната " - бел. авт.), най-чисто е комисия да утвърждава такива заплащания ", добави Тошко Йорданов за концепцията в бъдеще парламентарна комисия да утвърждава всички заплащания на държавното управление.

Ако Народното събрание гласоподава основаването на комисия, която да утвърждава заплащанията на Министерския съвет, това може и да даде повече гласност на харчовете, само че и ще ги забави доста.

" Това, което вършат Кирил Петков и Асен Василев, е политически рекет върху " ИТН ", върху Министерството на районното развиване. Рекет върху всеки един водач, приказвам за строителните компании. Рекет върху всеки, който си изхранва фамилията - било то служащ в строителна компания или елементарен служащ, който кара валяк ", подлага на критика остро Йорданов.

" На всичко от горната страна Петков и Василев си разрешават да споделят, че там има някаква спекулация на ГЕРБ, която загатват, че ние ще вземем и ще продължим. Това решение е по концепция на премиера, беше подкрепено от финансовият министър да влезе в Народното събрание, а текстът беше редактиран персонално от Кирил Петков и неговата сътрудничка Лена Бориславова ", добави ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Йорданов разгласи, че Има Такъв Народ продължава да стои зад кандидатурата на Любомир Каримански.

Преди съвещанието на съвета министър председателят и водач на Политическа партия Кирил Петков разгласи, че претендентът на партията за шеф на Българска народна банка – Андрей Гюров, отдръпва кандидатурата си.

От своя страна Кирил Петков разяснява, че заплащания от АПИ към пътностроителни компании ще се вършат след прецизни инспекции и засилен надзор от Народното събрание заради обстоятелството, че част от строителството е осъществено нелегално по време на ръководството на ГЕРБ.

" Продължаваме промяната " ще направи оферти в тази посока, сподели Петков:

" Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа инспекция от експертна комисия, която създадохме през февруари месец в състав, определен от Министерски съвет, Министерство на районното развиване и Министерство на финансите. Всяко заплащане по тези контракти към всяка от компаниите първо би трябвало да бъде утвърдено от Антикорупционната комисия на Народното събрание, транспарантно и видно за всеки български жител ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР