Кириакос Мицотакис, настоящият министър-председател на Гърция и лидер на дясноцентристката

...
Кириакос Мицотакис, настоящият министър-председател на Гърция и лидер на дясноцентристката
Коментари Харесай

Епохата на Мицотакис: завръщането на Гърция на международната сцена

Кириакос Мицотакис, актуалният министър-председател на Гърция и водач на дясноцентристката партия „ Нова народна власт “ (НД), управлява прилежащата страна през по-голямата част от последните 4 години като определен за първи път водач. Политическата си кариера стартира през 2003 година Като член на „ Нова народна власт “ той заема редица държавни и партийни постове и най-сетне става неин водач през 2016 година, когато тя е в съпротива на държавното управление на СИРИЗА водено от Алексис Ципрас.

Изключително упорит, Кириакос Мицотакис върви по стъпките на своя татко Константинос, който беше министър председател в интервала 1990-1993 година Амбициите на младия политик стават действителност след изборите през 2019 година, когато той побеждава Ципрас и СИРИЗА. НД получава цялостно болшинство в Народното събрание със 156 от общо 300 места. Причините за тази победа са многочислени и комплицирани, само че главно се свеждат до това, че СИРИЗА взе доста противоречиви решения и не извърши доста от предизборните и следизборните си обещания.

През 2015 година Ципрас пристигна на власт с обещания, че ще се опълчи на контрола върху гръцките банки и ще облекчи икономическия напън от страна на Брюксел, а на процедура се случи тъкмо противоположното. Той подписа по този начин наречения трети пакет с помощи, като преди този момент СИРИЗА предложи референдум по този въпрос. Гръцките жители гласоподаваха срещу приемането на помощите, само че СИРИЗА въпреки всичко ги одобри.

Правителството на Ципрас също по този начин подписа Преспанския контракт, с който публично се признаваше името Северна Македония за страната известна преди като Бивша югославска република Македония. Това даде уместен, само че необятно неодобряван свършек на един дълъг спор, който се води от 90-те години на предишния век. Много жители на Гърция не са съгласни с това и се наскърбяват, че страната е наречена Северна Македония, защото в Гърция има област с името Македония. По тази причина в цяла Гърция се развихриха всеобщи демонстрации и митинги, на които доста гърци показаха своето отрицание.

На този декор „ Нова народна власт “ победи СИРИЗА, която се трансформира в съпротива, откакто остана втора на изборите.

При ръководството на Мицотакис се организираха доста промени и се трансформираха редица позиции на гръцкото държавно управление както във външната, по този начин и във вътрешната политика.

Външната политика

В интернационален проект Гърция се трансформира в страна, която се стреми да играе по-авторитетна и дейна роля на Балканите. Независимо дали става дума за енергийна инфраструктура и планове, военно съдействие със супергиганти като Съединени американски щати и Израел или даже за дипломация и бизнес, Гърция прави стъпки към интензивно присъединяване в районната и международната политика.

4-те години на Мицотакис не бяха по-различни в гръцко-турските връзки, като в по-голямата си част напрежението беше високо, както нормално, като се изключи първото тримесечие на 2023 година От 2019 година нататък гръцко-турските връзки се раздвижиха с подписването на турско-либийския меморандум, който имаше за цел да разшири съдействието в региона на морската активност и сигурността сред двете страни. Този меморандум обаче включваше морски зони, които се припокриваха с тези на Гърция, и по този метод накара Атина да предприеме ограничения против двете страни, като се разгласи обществено против меморандума и изиска той да бъде реформиран, защото оспорва националния ѝ суверенитет и опонира на интернационалното право. Когато турско-либийската страна не се подчини, Гърция изгони либийския дипломат и получи поддръжката на доста европейски страни, както и на Америка и Израел. По същия метод Еврокомисията осъди дейностите на Турция поради незачитането на интернационалното право. По този метод държавното управление на Мицотакис дейно употребява дипломацията и интернационалното мнение в дипломатическия маратон с Турция.

Друго събитие, което в забележителна степен отразява гръцко-турските връзки през този интервал, е отварянето на границата на Еврос, откъдето хиляди бежанци се пробват да преминат в Гърция, а по-късно и в други европейски страни.

Както беше упоменато нагоре, през първото тримесечие на 2023 година се следи понижаване на напрежението в гръцко-турските връзки. Това се дължи на трагичните трусове, които засегнаха турския район Антакия, на границата със Сирия. Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас посети мястото и изрази взаимност. След това събитие напрежението като цяло спадна, като гръцката страна насилствено изрази вяра за обновяване на разговора сред двете страни.

Друга настояща тематика в гръцко-турските връзки беше газопроводът EastMed, който провокира мощни реакции от страна на Турция. Съвместният план сред Израел, Кипър, Гърция и Италия беше недопустим за Турция, защото той щеше да експлоатира газовите ресурси на Кипър, които Анкара оспорва. Като цяло планът щеше да усъвършенства геополитическото състояние на гореспоменатите страни и да заплаши превъзходството на самата Турция в енергийния бранш. Проектът към момента не е сбъднат, макар че подтиква огромен напредък за Гърция в областта на енергетиката. А точно интерконекторът Гърция-България и газопроводът „ Посейдон “, които свързват Балканите, Централна и Северна Европа с „ Южния газов кулоар “, приближаващ от Турция. Тези два плана са значими достижения, допринасящи за енергийната сигурност освен на Гърция, само че и на Балканите и Европа.

Друга област, в която държавното управление на Мицотакис разшири опциите на Гърция, е интернационалното съдействие в областта на сигурността с Израел и Съединени американски щати. През 2022-2023 година Гърция и Израел подписаха взаимна стратегия за съдействие в региона на защитата, която включва съдействие в отбранителното образование, киберсигурността, интервенциите на специфичните сили и като цяло разширение на взаимната работа. Това доста обогатява гръцките отбранителни качества. Настоящото държавно управление също по този начин отдели огромно внимание на съдействието със Съединени американски щати. То е спазило трите от четирите стратегически разговора сред двете страни и е разширило към този момент съществуващото отбранително, дипломатическо и икономическо съдействие сред двете страни.

През последните четири години Гърция като цяло се разпростра на открито, участвайки по-активно в интернационалните събития, освен в тези, които засягат Балканите. Атина и нейните политически фигури заеха твърда позиция против войната в Нагорни Карабах през 2020 година Гърция интензивно оказваше поддръжка към Украйна по време на войната, като даже изпрати оръжия и муниции при започване на 2022 година

Вътрешната политика

Във вътрешнополитически проект държавното управление на Мицотакис също направи някои промени в другите системи, като организира промени в образованието, здравната система, модернизира военните и полицейските органи и предприе ограничения за подсилване на стопанската система на страната. Последните години политическата сцена в Гърция също беше осеяни с много кавги.

Гръцката стопанска система означи развиване през този интервал. Атина извървя сложен път в своята икономическа политика и реализира огромно възобновяване след пандемията от КОВИД-19. Страната означи видим растеж в областта на индустрията, вложенията и бизнеса с стратегии за стимулиране на задграничните вложения, а туристическата промишленост, която съставлява към 25% от Брутният вътрешен продукт, съумя да се възвърне на приемливо равнище след две години локдаун. Като цяло Гърция бележи прогресивен тренд в доста области на стопанската система.

Сегашното държавно управление работи за възстановяване на отбранителните качества на армията посредством даване на по-нови и по-добри технологии. Гърция модернизира самолетите си F-16, а също по този начин закупи редица военни самолети Rafale. Тя също по този начин обнови флота си, като добави нови фрегати. Правителството също по този начин закупи по-нови оръжия и модернизира по-старите оръжейни системи. Гърция също по този начин попълни полицейските си сили, като бяха основани над 1 500 нови работни места в полицията. Тя също по този начин обнови полицейския автопарк с 675 нови автомобила и общото полицейско съоръжение в страната.

През последните четири години в Гърция се случиха и доста промени в здравната система. През 2022 година беше осъществена и смяна в метода на действие на националната здравна система. Най-важната част от тази промяна e, че подтиква частните лекари да се реалокират в националните лечебни заведения с двойно по-високо възнаграждение от нормалното, като в същото време им се разрешава да правят частни интервенции посредством болничното заведение за сметка на жителите. Този ход беше остро подложен на критика, че приватизира публичното опазване на здравето в Гърция, и дружно с общата липса на личен състав в лечебните заведения и утежняването на положението на публичния здравен бранш, тормози страната през последните четири години.

Образованието в Гърция също беше ненапълно реформирано, защото се промени методът, по който студентите постъпват в университет. Тази смяна като цяло се възприема като отрицателна, защото броят на одобряваните студенти фрапантно понижа и доста университети останаха без студенти. Други промени, които бяха направени в областта на образованието, бяха премахването на университетското леговище, което пази студентите от отнемане от независимост в границите на университета, и приравняването на дипломите на държавните университети към частните - и двете се считат за спорни промени.

Администрацията на Мицотакис също неведнъж е попадала в напечено състояние поради няколко домашни абсурда. Най-значимите от тях са описът „ Пецас “ от 2020 година, когато на изданията, подкрепящи опозицията, беше заплатен единствено 1% от общата сума от 20 млн. евро за рекламната акция " Ковид-19 ", подслушването от страна на Информационната организация на Гърция на политически водачи и други публични лица с шпионския програмен продукт „ Predator “ през 2022 година и напълно неотдавна трагичното събитие от 2023 година, когато влаковете катастрофираха в Темпе в Централна Гърция. Всички те провокираха доста рецензия и противоречие в страната.

Ситуацията във вътрешнополитически проект може да бъде обсъждана през голям брой призми, защото доста от решенията поляризират гръцката нация. Освен това многочислените кавги, които засегнаха страната, оставиха диря и дълготраен отпечатък в съзнанието на гърците.

Като цяло е несъмнено, че държавното управление на Мицотакис постави доста старания Гърция да играе по-активна роля на интернационалната политическа сцена, опита се да отвори още веднъж страната, а също и да продължи да преследва дипломатическите си цели. То донесе и някои вътрешни промени, които бяха позитивни, само че също по този начин се провали в доста връзки във вътрешен проект. /БГНЕС

------------

Георгиос Ставракопулос, редактор в Международния отдел на БГНЕС.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР