Кипърският президент Никос Анастасиадис обвини Турция в безпрецедентна ескалация на

...
Кипърският президент Никос Анастасиадис обвини Турция в безпрецедентна ескалация на
Коментари Харесай

Кипърският президент: Незаконните действия на Турция ескалират

Кипърският президент Никос Анастасиадис упрекна Турция в " невиждана ескалация на противозаконните дейности " в Източното Средиземноморие, като съобщи, че опитът на Анкара да извърши сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър е равностоен на " нова инвазия ", съобщи Асошиейтед прес.

На неофициална среща на водачите на Европейски Съюз в централния румънски град Сибиу Анастасиадис потърси поддръжка, с цел да се опълчи на дейностите на Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това е в действителност най-сериозното нарушаване на суверенните права на Кипър от много дълго време и ние в този момент сме изправени пред невиждана ескалация на противозаконните дейности от страна на Турция в Източното Средиземноморие ", съобщи кипърският президент по време на среща на Европейската национална партия /ЕНП/ преди срещата на върха на Европейски Съюз.

" По създание тези дейности са равносилни на нова инвазия в Кипър от Турция след трагичните събития от 1974 година ", акцентира той.

Турция нахлу в Кипър през 1974 година и окупира северната част на острова след несполучлив опит за прелом на поддръжници на обединяването на Кипър с Гърция. Турската кипърска страна, основана в северната част, е приета единствено от Анкара, която в същото време не признава Кипър. Турция твърди, че част от изключителната икономическа зона на Кипър съответствува с нейния континентален шелф.

Говорителят на кипърското държавно управление Продромос Продрому съобщи, че сътрудниците на Анастасиадис от ЕНП " са осъдили " дейностите на Турция и са призовавали Анкара " да се откаже от тези противозаконни действия ".

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас, който приказва при идването си на срещата на върха на Европейски Съюз, сподели, че също ще повдигне въпроса, който е " европейски въпрос, а освен кипърски ". Той добави, че " интернационалното законодателство не може да бъде нарушавано ".

Според кипърските управляващи турският сондажен транспортен съд " Фатих " сега е закотвен на 68 километра северозападно от курорта Пафос, намиращ се в югозападната част на острова. Той е ескортиран от три спомагателни кораба и от турска военна фрегата, само че още не е почнал сондажна активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР