Кипърските служби за спешна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от

...
Кипърските служби за спешна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от
Коментари Харесай

Спасиха 45 сирийски мигранти в Средиземно море

Кипърските служби за незабавна помощ избавиха 45 сирийски мигранти от две лодки след получен сигнал, че плавателните съдове са изпаднали в неволя покрай крайбрежен туристически курорт, оповестиха през днешния ден кипърските управляващи, представени от Франс прес.

Съвместният избавителен координационен център на източносредиземноморския остров заяви, че е извел на брега 29 мъже, пет дами и 11 деца, които са плавали край нос Греко нощес.

Полицията заяви, че мигрантите са в положително здравословно положение и са били преместени в приемен център за мигранти в покрайнините на столицата Никозия.

Двама души на възраст 20 и 18 години са задържани по съмнение, че са управлявали двете лодки и е планувано през днешния ден да се явят в съда.

Кипър, който е страна член на Европейски Съюз, споделя, че е на първа линия в пресрещането на потоците незаконни мигранти, отправили се към евросъюза. Миналата година островът записва най-високия брой кандидатстващи за първи път за леговище в Европейски Съюз на глава от популацията.

От избавените нощес незаконни мигранти 18 са плавали с дървена лодка, а други 27 са били с надуваем кораб.

Полицията посочи, че те са тръгнали от разкъсваната от война Сирия преди да бъдат засечени край нос Греко покрай туристическия курорт Агия Напа на югоизточната част на острова.

В сряда бе хваната друга лодка с 37 сирийски мигранти край нос Греко и бе ескортирана до брега.

Според кипърските управляващи броят на незаконните мигрантите, идващи с лодки, се е нараснал. През първите пет месеца на 2023 година е записано нарастване на броя им с 60 % спрямо предходната година.

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР