Украинците са ужасени от това, че Полша спира да изпраща оръжия за борба с Русия

...
Киев, Украйна – Не мога да повярвам, че приятелството свърши.“
Това
Коментари Харесай

Киев, Украйна – „Не мога да повярвам, че приятелството свърши.“

Това каза Марина Василевская, украинка от полски произход, пред Ал Джазира с тежка въздишка в четвъртък, след като научи, че Варшава е спряла доставките на оръжие за Киев – и може да спре помощта за милион украински бежанци, които приема.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Полша заплашва да запази украинската забрана за зърно след изтичане на ембарготоУнгария, Полша, Словакия ще продължат собствените си забрани за украинско зърноУкрайна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраната за зърно: PoliticoПолша ще спре доставките на оръжия за Украйна, тъй като спорът за зърното се разраствакрай на списъка

Полша достави стотици танкове от съветската епоха и 14 изтребителя МиГ-29 на Украйна по време на нужда от инвазията на Русия, послужи като основен транзитен център за оръжия от други западни държави и предостави своите военни бази за обучение Украински военнослужещи.

Също така е похарчила милиарди евро за други форми на помощ от изграждането на временни къщи за бежанци до даряването на медицински консумативи и генератори за ток.

Василевская и нейните деца бяха сред най-уязвимите и отчаяни получатели на помощта от Полша – както и нейната огромна, разтапяща сърцето морална подкрепа.

Нейните баба и дядо по бащина линия бяха етнически поляци и тя прекара четири месеца в източния полски град Краков с дъщерите си на пет и осем години миналата година, след като избяга от руската атака.

Тя се завърна в Киев през август, защото съпругът й Владислав имаше спешна медицинска помощ, а на голямата й дъщеря Дария липсваха съучениците й.

Но въпреки последните напрежения, Василевская казва, че остава „вечно благодарна“ на полските власти и обществеността.

Тя пристигна в Краков в средата на март 2022 г. с бавен нощен влак, пълен с плачещи деца и уплашени, дезориентирани възрастни, но поляците ги посрещнаха като „най-скъпи приятели“.

„Те ни помогнаха по какъвто начин можеха с всичко, абсолютно всичко, от храна и дрехи до настаняване и здравеопазване“, спомня си със сълзи на очи 34-годишната жена, която работи в маркетинга.

„Помислих си: „О, Боже мой, неприязънта ни един към друг най-накрая приключи.“

Веднъж Полша е завладяла огромни територии от Киевска Рус, средновековна източноевропейска конфедерация от княжества, породила това, което е Украйна, Беларус и Русия.

Той също беше проводник на западни влияния от философия до визуални изкуства, но усилията му да преобразува православните си поданици в днешна Украйна в римокатолицизъм срещнаха съпротива, която отчасти проправи пътя към превземането на Москва.

Плодородната „черна земя“ на Украйна беше житницата на Полша – и продължаващият дипломатически спор също се основава на зърно.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза в сряда, че Варшава „вече не прехвърля оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“.

Изявлението му последва речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, в която той обвини Полша, Словакия и Унгария, че помагат на Русия, като забраняват вноса на украинско зърно.

Понастоящем зърното не може да се транспортира през Черно море, тъй като Русия се оттегли от сключената с посредничеството на ООН „зърнена сделка“, позволяваща безопасно преминаване на товарни кораби.

„Тревожно е да видим как някои в Европа играят солидарност в политически театър – правейки трилър от зърното“, каза Зеленски, бивш комик и филмов актьор.

„Може да изглежда, че играят собствената си роля, но всъщност те помагат да се постави сцената на московски актьор.“

Киев се оплака на Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария и наложи ембарго върху вноса на полски ябълки, зеле, домати и лук.

Ембаргото се превърна в капка, която преля чашата – то разгневи управляващата дясна партия в Полша „Право и справедливост“, която разчита на подкрепата на фермерите и жителите на селските райони и се готви за парламентарните избори на 15 октомври.

В понеделник Варшава каза, че също така може да не разшири подкрепата за украинските бежанци, която включва разрешителни за работа, безплатно образование и достъп до здравеопазване и други предимства.

„Тези разпоредби просто ще изтекат следващата година“, каза говорителят на правителството Пьотр Мюлтер.

„Чувствителен, необичаен“

Спирането на военната помощ на Полша е „чувствително“, каза висш украински военен експерт.

„Всичко това е ненормално, всичко това напоява мелницата на [руския президент Владимир] Путин“, каза пред Ал Джазира генерал-лейтенант Игор Романенко, бивш заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

„В най-близко бъдеще президентите [на Полша и Украйна] трябва да се срещнат и да намерят точки на разбирателство“, каза той.

Други анализатори бяха по-малко оптимистични.

„Полските елити са разгневени и това може да се превърне в точка на замръзване на отношенията“, каза базираният в Киев анализатор Алексей Кущ пред Al Jazeera.

Той вярваше, че връзките могат да се поправят само след уволнения в украинските зали на властта.

Заместник-министърът на икономиката Тарас Качка, който въведе ембаргото върху полските храни, и неговият шеф Юлия Свириденко може да са сред тези, които трябва да бъдат уволнени, каза той.

Някои украинци гледаха на скандала само като на временна грешка.

„Разбира се, те трябва да защитят своите фермери, точно както ние трябва да защитим нашите“, каза за Al Jazeera Володимир Синица, пенсиониран шофьор на автобус, който е израснал в село в централната украинска област Черкаси.

Но някои отговориха с възмущение.

„Те са отмъстителни; винаги ни обвиняват в геноцид и други неща, които никога не сме правили“, каза Константин Давиденко, 22-годишен военнослужещ, пред Ал Джазира.

Той се позова на това, което Варшава нарича „клането във Волин“ на цивилни в окупираната от нацистка Германия Полша.

Варшава твърди, че Украинската въстаническа армия, която е застанала на страната на нацистки Берлин, за да изгони руснаците от Украйна, е убила до 100 000 етнически поляци и смята тяхното клане за „геноцид“.

Украйна, където ключовите лидери на UPA са прославени като герои от войната и борци за свобода, не е съгласна с термина и броя на жертвите.

Клането е извършено в регионите Волин и Галиция, които бяха анексирани от съветския диктатор Йосиф Сталин и сега са част от Западна Украйна.

След Втората световна война етническите поляци, останали там, са изправени пред дискриминация.

Един от тях беше Феликс, прадядото на бившата бежанка Василевская, който загуби работата си като главен лекар в детска болница в западния град Лвов.

Той беше осъден на 10 години в сибирски затвори и оцеля само защото „помогна да оправи кариерни престъпници“, които му осигуриха храна и подкрепа от затворническата охрана, каза тя.

Когато растеше, тя от време на време чуваше етническа обида, унижаваща нейните полски корени, но се надяваше, че помощта, която Полша предостави на украинците по време на войната, ще сложи край на напрежението.

„Надявах се нашите страни да преодолеят този мрак между нас. Все още го правя“, каза Василевская.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР