Киев отново дразни западните партньори – този път скандалът пламва

...
Киев отново дразни западните партньори – този път скандалът пламва
Коментари Харесай

“Зеленски полудя”. НАТО реши да сложи край на отрочето си

Киев още веднъж нервира западните сътрудници – този път абсурдът пламва в полска посока. Във Варшава сметнаха за неприемливо украинските управляващи да извикат на килима полския дипломат. Недоволството се усеща и оттатък океана.

Размяна на упреци

Повод за спора стана изказването на ръководителя на президентското бюро за интернационална политика на Полша Марчин Пшидач. Пред националната телевизия той разяснява казуса със зърнените доставки и двустранните връзки. Според него Киев „ би трябвало да оцени ролята, която Полша играе за Украйна през последните месеци и години “.

След това украинското Министерство на външните работи привика полския дипломат Бартош Чихоцки. Казаха му, че „ изказванията за хипотетична непризнателност на украинците за помощта на Полша са погрешни и неприемливи “. Полската дипломатическа задача неотложно стачкува пред украинския дипломат във Варшава Василий Зварич.

Премиерът Матеуш Моравецки също реагира - на страницата си в “Туитър ” той назова държанието на киевските управляващи недопустимо. „ В интернационалната политика, в подтекста на продължаващата борба и като се има поради голямата поддръжка, която Полша даде на Украйна, сходни неточности не би трябвало да се позволяват “, акцентира той.

Плахо помиряване

Владимир Зеленски, който няколко часа пренебрегва разразилия се дипломатически скандал, въпреки всичко се намеси. " Народите на Европа знаят, че свободата на всеки е по-силна, когато е обща независимост на всички. Но в този момент виждаме разнообразни сигнали, че политиката от време на време се пробва да бъде над единството, а страстите над главните ползи на народите, “, написа той в “Туитър ”. И добави: Украйна прави оценка „ историческата поддръжка на Полша “ и „ страстите несъмнено би трябвало да се охладят “. Той обаче не се извини.

Въпреки опитите на Киев да изглади спора, размяната на взаимни обвинявания може да утежни двустранните връзки. В Полша, която заради географската си непосредственост приема главния поток от украински бежанци, са все по-възмутени от обстановката. Властите към този момент понижиха някои от помощите за новодошлите, само че проблемите единствено се умножават. Например напролет стана известно за желанието на полската работа за обществено обезпечаване да върне част от компенсациите, изплатени на украинците. Много от тях, както се твърди, откакто са получили парите, просто са напуснали страната. В резултат на това поляците са недоволни както на вътрешно, по този начин и на политическо равнище. По-конкретно, съгласно социологическите изследвания, съвсем половината от локалното население не би желало да види Украйна в НАТО.

Засилващо се неодобрение

Варшава надалеч не е единственият съдружник, ядосан от реториката на Киев. Още през есента на предходната година, с позовавания на източници в Белия дом, се появиха известия: президентът на Съединени американски щати Джо Байдън мъчно организира телефонни диалози с „ неблагодарния “ Зеленски.

„ Американският народ беше много великодушен и тяхната администрация и военните работиха интензивно, с цел да оказват помощ на Украйна “, сподели Байдън, повишавайки глас: “И Зеленски би могъл да изрази малко повече признателност ”, - по този начин канал Ен-Би-Си цитира детайлности от един от диалозите.

През лятото в коридорите на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс Зеленски се сблъска задочно по същата тематика с английския министър на защитата Бен Уолъс. По-рано той сподели, че Киев може по-активно да изрази признателност за помощта. " Просто не знам по какъв начин другояче да благодарим. Можем да се будим заран и да благодарим на министъра. Нека ми напише по какъв начин да благодаря и аз ще благодаря ", разяснява президентът на Украйна думите на британеца.

И най-после, Западът се нервира освен от неналичието на признателност, само че и от непрекъснатите нови " пожелания " от Киев. Според Си-Ен-Би-Си Белият дом бил искрено сърдит на настояванията на Зеленски да покажат повече почитание към Украйна по отношение на поканата ѝ за лятната среща на върха на НАТО. После даже загатна за протест. В Съединени американски щати се концентрират не върху церемониалните жестове, а върху съответни стъпки - като рекомендации за водене на военни дейности. Но Киев ги пренебрегва, отбелязва каналът и заключава: на украинските управляващи поддръжката постоянно ще им бъде малко.

Киевска полуда

Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, счита, че представителите на НАТО не се отхвърлят от опитите да вразумят президента на Украйна. " Зеленски и неговият екип наподобява са в паралелна действителност. Те си фантазираха, че са субекти на интернационалните връзки. Първо Англия и Съединени американски щати демонстрираха неодобрение, в този момент започнаха да приказват за това в Полша. Очевидно балтийските страни, Кипър и Северна Македония ще продължи да недоволства. Така очевидно желаят да върнат Зеленски от небето на земята, само че той настойчиво се съпротивлява ", изяснява Денисов.

Според него водачът на всяка страна желае страната му да има допустимо максимален суверенитет, само че Украйна няма никакви предпоставки за това. Икономиката на републиката и нейната военна машина няма да устоят даже няколко месеца, в случай че Западът спре да оказва помощ. Дори и без обществена политическа поддръжка Зеленски мъчно ще задържи властта в ръцете си. Според Денисов, в случай че Киев не промени външната си политика, сътрудниците могат да спрат помощта и да стартират интензивно да търсят способи за спокойно разрешаване на спора.

На собствен ред политологът Александър Дудчак изяснява реакцията на западните страни с неуспеха на контранастъплението на ВСУ. " Те не харесват хода на военните дейности, освен това Зеленски желае повече пари, оръжия и снаряди и упреква сътрудниците в тромавост. Сякаш те са отговорни за всичко ", отбелязва специалистът.

В тази връзка той не изключва обликът на президента на Украйна да бъде заменен от „ воин на съпротивата против съветската експанзия “ в свещена жертва. След това Западът ще пренастрои връзките с Киев и ще стартира да мисли по какъв начин да продължи нататък.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР