Киев може да е предотвратил убийство, но следващия път, когато

...
Киев може да е предотвратил убийство, но следващия път, когато
Коментари Харесай

Инсценировката с Бабченко може в крайна сметка да подхрани пропагандната машина на Кремъл

Киев може да е предотвратил ликвидиране, само че идващия път, когато критик на Кремъл бъде погубен, първият въпрос ще е: в действителност ли е мъртъв?

Както става при трагичните сюжетни обрати, това беше върхът: всички ахват от изненада по време на конференция за следствие на ликвидиране, когато звездният посетител се оказва самата жертва, усмихнат самодоволно и напълно не мъртъв.

Смелият, спорен и надъхан за съпротива публицист Аркадий Бабченко не е бил убит в гърба от палач, както украински държавни чиновници и изтекли в медиите страховити фотоси накараха всички да повярват. Всъщност той е инсценирал гибелта си като част от свръхсекретна интервенция на украинските служби за сигурност за да бъдат хванати възможните същински убийци, настоящи по разпореждане на Москва.

В Централния дом на журналиста в Москва бързо беше свалена паметна плоча на Бабченко; некролозите бяха махнати или изменени с много забележителна корекция.

Недоверчивостта и облекчението измежду приятелите и сътрудниците, че скръбта и страданието им са били преждевременни, скоро отстъпиха място на въпроси за това дали измамването на света - и както се твърди, на брачната половинка на самия Бабченко, в продължение на през целия ден в действителност е било единственият вероятен метод за разиграване на тази тайнствена специфична интервенция.

" От мен се чака за половин час да изпратя корицата за щемпел с мъртвия Бабченко и публикация вътре. Какво да сложа в този момент на корицата? Бабченко е жив? ", написа във Facebook основният редактор на украинското седмично списание " Новое время " Виталий Сич. " Кой прави това? Добре е, несъмнено, че той е жив. Но е малко необичайно. "

Сагата подсети за престъпните романи на киевския публицист Андрей Курков, които постоянно се въртят към поръчкови убийства: в един от тях се споделя за депресиран мъж, който по заобиколен метод поръчва личното си ликвидиране.

Но тази история, макар цялата й глупост, явно не е смешна: Бабченко в действителност е избягал от Русия заради боязън и е доста евентуално да е имало автентичен скрит план за ликвидиране. Въпросът е дали украинските управляващи не са предизвикали повече зло, в сравнение с положително, предотвратявайки ликвидиране (ако в действителност са създали това), и дали не е имало някакъв по-малко провокативен метод за реализиране на същите цели.

Следващия път, когато критик на Кремъл бъде убит или токсичен, или мистериозно падне от своя балкон и загине върху бетона долу, първият въпрос постоянно ще е: в действителност ли е мъртъв?

Няма подозрение, че можем да чакаме " отбраната на Бабченко " да бъде употребена като постоянен отговор от Москва на известия или даже фотоси за разнообразни свързани с Русия зверства в идните години.

" Следващия път, когато ми покажете фотоси от Сирия, показани от " Белите каски ", ще покажа фотография на " мъртвия Аркадий Бабченко, погубен от Путин ", написа проруски консуматор на Туитър - дребен образец за това, което сигурно ще последва в огромни количества.

Разбира се, това, че Кремъл може да употребява нещо в своя изгода, надали е съображение за прекъсване на възможна животоспасяваща задача. Но даже да допуснем, че е имало отлична оперативна причина за увъртане, остават въпросите за метода, по който е била изиграна инсценировката. Наистина ли е било належащо да се афишира, че той е мъртъв, вместо че е тежко ранен, травмирайки по този метод приятелите, роднините и съветските публицисти, изгубили към този момент доста сътрудници, които са били убити?

От по-съществено значение е, че тонът на огромното откриване изглеждаше удивително неподобаващ. Вместо съществено да бъде изтъкната потребността от сходни изключителни обрати на събитията, Бабченко беше показан на конференцията за да се провокира оптимален шоков резултат, сходно на магьосник, който се любува на изумлението на публиката, когато неговата разрязана на половина жена стане още веднъж цяла.

Украинският президент Петро Порошенко похвали " блестящата интервенция ", а съветникът на вътрешното министерство Антон Герашченко едвам можа да сдържи вълнението си от мелодраматичния сюжет: " Дори Шерлок Холмс сполучливо е употребявал метода на инсцениране на личната си гибел, тъй че дейно да проверява сложни и заплетени закононарушения, колкото и мъчително да е било това за роднините му и за доктор Уотсън ", написа той във Facebook.

Украинският министър-председател Володимир Гройсман сподели по-рано през вчерашния ден, че Бабченко е бил погубен от " съветската тоталитарна машина ", и изиска " убийците да бъдат осъдени ". Не беше ясно дали всичко това е било част от проекта за заблуждаване на възможните убийци или той не е знаел за инсценираната гибел.

Сега всичко ще зависи от това какви твърди доказателства за съветския скрит план може да показа Украйна. Ако Киев разполага със сигурни доказателства, че възможните убийци са получили заповеди от Москва, тогава целият епизод може да мине за дръзновен, въпреки и спорен, триумф.

В противоположен случай мнозина евентуално ще се съгласят с генералния секретар на " Репортери без граници " Кристоф Дьолоар, който сподели: " Жалко и почтено за жалост е, че украинската полиция си играе с истината, какъвто и да е претекстът й за инсценировката. "
вестник " Гардиън ", превод БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР