КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май 2021

...
КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май 2021
Коментари Харесай

Решено: Цените на парното, топлата вода и тока остават същите

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май 2021 година Цените на и тока не се трансформират.  Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец май 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението на Комисията е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " и изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него, оповестява БГНЕС.
В признатото от Комисията решение е регистрирана препоръчаната на 01.05.21 година от " Булгаргаз " ЕАД обновена цена на природния газ, в която е отразена информация за пазарните показатели на европейските газови хъбове за април 2021 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия интервал. В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.
 Спират парното в София Спират парното в София
От 29 април „ Топлофикация София ” стартира поетапно изключване на отоплението в столицата. Всички компании за дялово разпределен...
След обстоен разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на естествения газ от 01.05.21 година в размер на 37,71 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени .
Увеличената цена на природния газ за май е в следствие на нарасналите цени на интернационалните пазари. На извършеното на 27.04.21 година намерено съвещание изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов изнесе систематизирани данни, които демонстрират, че след внасянето на ценовото заявление на 9.04.21 година котировките на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се повишават.
Независимо от това, цените за българските консуматори остават с 10-11% по-ниски спрямо цените на европейските газови пазари и страните от района, съобщи той, като разясни, че в ценовия микс, образуван от всички източници за доставка, са включени както количества природен газ по контракта за доставки с ООО " Газпром экспорт ", по този начин и количества от газовото вместилище в Чирен и по контракта за доставка на азерски газ.
В одобрената цена на природния газ от 37,71 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
 Правите огромна ГРЕШКА, в случай че оставяте парното включено вечер Правите огромна ГРЕШКА, в случай че оставяте парното включено вечер
Има научни данни, че честите прозявки вечер са еволюционно наложено средство, което мозъкът употребява, с цел да се охлади преди сън. Според...
В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.
Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с сдруженията. При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ за доставка през месец май 2021 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти. Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ от 01.05.21 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР