КЕВР прилага по-рестриктивна политика към енергоразпределителните дружества, отколкото е необходима.

...
КЕВР прилага по-рестриктивна политика към енергоразпределителните дружества, отколкото е необходима.
Коментари Харесай

Енергиен експерт коментира какво точно предлага КЕВР

КЕВР ползва по-рестриктивна политика към енергоразпределителните сдружения, в сравнение с е нужна. Това сподели енергийният специалист проф. Атанас Тасев, по отношение на обсъжданото нарастване на цената на тока от 1 юли с 1,38% и желанието на регулатора да резервира актуалната цена. По думите му независимостта на комисията е подчинена на политическата конюнктура в страната и невъзможността за повишение на цената на електрическата енергия, като претенциите на сдруженията в контролирания бранш не са задоволени до дъно.

„ Регулаторът има доста механизми, той не признава разноски, като има един забавен факт, който може би ще има продължение. Цените се образуват въз основата на прогнози, като няма такава, която да не може да бъде оспорвана от всякаква научна позиция и най-добре прогнозата се оспорва със статистика, т. е. сега, когато вие сте поискали повече, а сте похарчили по-малко, в идната година регулаторът е в правото си да нанесе коректив. Точно в този миг, сякаш употребява това, тъй като е направена оценка на декларираните, само че неосъществени до дъно вложения. Този път регулаторът ще направи една следваща крачка, като сдруженията ще понесат наказания. Във всички случаи, когато има разлика в прогнозите, т. е. - надзет доход, той се регистрира в идващия регулаторен интервал и може би по тази причина цените няма да скачат по този начин фрапантно “, разяснява проф. Атанас Тасев.

Той добави, че цената на електрическата енергия се дефинира от редица фактори, измежду които е цената на производителите, а у нас този пазар е дебалансиран. Според проф. Тасев значително значение имат също преференциалната енергетика и възобновимите източните на електрическа енергия, а в бъдеще ще се конкурират снабдители на три типа сила – нуклеарна, възобновими енергийни източници и газотурбини модули.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР