КЕВР е готова с доклада си за новия ценови период

...
КЕВР е готова с доклада си за новия ценови период
Коментари Харесай

Новият ценови период в енергетиката - подготовка за първа стъпка към пълната лиерализация на пазара /първа част/


КЕВР е подготвена с отчета си за новия ценови интервал в бранш електроенергетика и макар че формалните публични разисквания минаха, участниците на пазара не престават да дискутират. Притесненията им са разбираеми, тъй като новите промени в Закона за енергетиката към този момент слагат друга рамка. Общественият снабдител и производителите на електрическа енергия от 1 юли ще би трябвало да работят при изменени условия и да плануват, и бъдещите стъпки. Малко и невнимателно придвижване може да донесе загуби, в случай, че има остарели и неизчистени задължения, а и проблеми. Това се отнася за всички играчи. Освен това наклонността е ясна – процесът на либерализация на електроенергийния пазар ще продължи. Както излиза наяве всички сегашни решения към този момент са и частична подготовка към идната стъпка - освобождението на пазара.

На този декор Националната електрическа компания (НЕК) като публичен снабдител има редица терзания – от таксата за достъп до разпределението на електрическа енергия за контролирания пазар. През предишния регулаторен интервал поради връщане от свободен на контролиран пазар не доближиха 2 тераватчаса и НЕК се оказа неподготвена. Притеснения има и за сегашния регулаторен интервал.

От Фотоволтаичната асоциация, както и участниците в хидроенергийния бранш наподобяват удовлетворени от измененията, само че не отхвърлят, че опасности има. От Института за пазарна стопанска система пък считат, че наред с положителните вести има и притеснителни и те са свързани с подценяването на повишаването на цените. Това разясниха специалисти по време на полемиката: Цена „ Задължения към обществото “ и пазарни прогнози за идващия ценови интервал, част от поредицата Energy Managers’ Forum, проведена от сп. „ Ютилитис “.

Притесненията на Обществения снабдител в лицето на НЕК

Законовите промени, които през последните години се отразиха на публичния снабдител, разяснява шефът на аналитичния отдел към Националната електрическа компания Венцислав Марков. Преди това той направи къс обзор на главните законови промени от позиция на отражението им върху НЕК като публичен снабдител.

От една страна тези промени са свързани с изкупуването на електрическа енергия, а от друга с продажбата, уточни той, като напомни, че във връзка с изкупуването на електрическа енергия главните изменение касаят отпадането на разнообразни производства от които НЕК преди този момент е изкупувал електрическа енергия. Марков обърна особено внимание на последователното отпадането на мощностите, от които публичният снабдител може да изкупува електрическа енергия за контролирания пазар.

Без да подминава позитивните промени, и със особено внимание към ролята на Фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) представителят на НЕК още веднъж изрази терзание от въвеждането на такса достъп. Изводът и терзанието на Марков е, че в новият ценови интервал не са включени средства за компенсиране на разноските за достъп до двете така наречен „ американски централи “. „ Не са включени средствата за компенсиране на разноските за достъп на Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Марица изток 1 “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица изток 3 “, уточни Марков.

За интервала 01.07.2019 година – 31.10.2019 година НЕК ще подписа контракт с Фонда за компенсиране за производители с конфигурирана мощ над 1 MW до 4 MW по чл.31 от Закона за силата от възобновими източници, сподели той, като не подмина упованията за възобновяване на некомпенсирани разноски за предишни регулаторни интервали.

Квотите и ВЕЦ-овете са другото терзание на НЕК, стана ясно от обяснението на Венцислав Марков. По отношението на ВЕЦ-овете представителят на НЕК разяснява, че за тях се дефинира контролирана, а не преференциална цена, както и това, че КЕВР дефинира квота, с която взе участие в енергийния микс при изискване, че Водноелектрическа централа са с конфигурирана мощ над 10 МВт
Докато за другите мощности КЕВР дефинира такса за достъп, при установяване на цената на Водноелектрическа централа, КЕВР не включва разноски за достъп, както и вноска 5% върху приходите от осъществена сила според чл.36е от ЗЕ (5-те % за ФСЕС), изясни Марков.

Другото терзание на НЕК е дали избраното количество електрическа енергия, в този момент към този момент разпределено по месеци ще е задоволително за контролирания пазар. Според него обаче са надценени трендовете за излизане на потребителите на свободния пазар, което още веднъж може да докара до финансов недостиг при публичния снабдител. Затова от НЕК не престават да упорстват за актуализиране на количествата и на крайните доставчици. Представителят на електрическата компания разяснява и другите ценови равнища, касаещи компанията, заложени от КЕВР, определяйки своето състояние като неконкурентоспособно.

Услугата „ социална доставка “ с пределна стойност 3 % и избрани 2,29 % за публичния снабдител в лицето на НЕК бяха окачествени от Марков още веднъж като „ притеснителни “. Той не спести и рецензиите си към минали решения свързани с излъчванията. „ Положително за новия интервал е, че КЕВР ще признае разноски за излъчвания, които надвишават избраната планирана цена на въглеродните излъчвания. Това са 280 млн.лв., както и някои разноски, провокирани от правосъдни решение, по които НЕК е наказана, поради паднали решения на КЕВР във връзка с производители от ВЕИ и високоефективно произвеждане “, изясни Марков, само че по думите му това няма да покрие всички разноски. Марков изиска, а след това и получи заричане от ръководителя на КЕВР заричане за разглеждане на всички разноски на електрическата компания.

Отговорът на КЕВР

Председателят на КЕВР Иван Иванов, който участва на полемиката одобри предизвикването и отговори, както на мненията на бизнеса за равнището на базовата цена на електрическата енергия о 89 лв., по този начин и на забележките на НЕК и провокациите пред ВЕИ-та.

„ Оценката на бизнеса е, че цената от 89 лева по този начин, както КЕВР я е приел като планирана базова цена за новия регулаторен интервал не е задоволително висока. Искам въпреки всичко да отбележа, че през последните 5 години не е юридически подобен скок в цената на енергийната съставния елемент във връзка с крайната цена на енергийната услуга “, сподели Иван Иванов. Той подсети, че през завършващия скоро сегашен регулаторен интервал цената за базова сила бе 70 лв.. Увеличението до 89 лв., като се изключи че нараства внезапно с 27 %, „ би трябвало да покаже на всички участници в енергийния бранш, че следва прекосяване към цялостна либерализация на бранша, както и, че би трябвало да бъдат защитени от някакъв извънреден скок “. Напротив, по думите на Иванов, „ стъпката, която прави комисията би трябвало да се оцени като навременна и нужна. Впрочем, търговците на електрическа енергия без обществени изяви правят оценка това като нещо съществено и доста вярно и потребно “, сподели още той.

В коментара си за добавката „ обвързване към обществото “, ръководителя на КЕВР регистрира по този начин избраната от него „ една инверсия в това, което българския бизнес би трябвало да заплати, респективно да получи назад заради зелената сила “. „ В предходното ни ценово решение от 37 лева, добавката за зелената сила бе към 22 лв.. Респективно високоинтензивната промишленост получаваше 85 % възобновяване или малко над 18 лв. от тази добавка “, подсети Иван Иванов. Сега „ в новото ценово решение, заради насъбрания запас във ФСЕС и в сходство с неговата цел, а точно да се компенсира преференциалната цена в тази ситуация за зелената сила, естествено регулаторът употребява този механизъм, в следствие, на което в новата добавка обвързване към обществото, която е 20,40 лева зелената сила е малко под 5 лв. и естествено, че бизнеса, в случай че преди получаваше 18 лв., в този момент ще получи към 2,50 – 3 лв., което при тях е избрана инверсия и те явно по тази причина са недоволни, само че това е вследствие на обективно сложилата се обстановка, а не дейности, които се вършат против бизнеса за възобновяване на добавката. Това е просто въздействие на зелената съставния елемент в добавката “, сподели Иванов. Той регистрира намаляването освен на зелената добавка, само че и „ високоефективното произвеждане, където също има обезщетения по европейските правила “. Така по думите на ръководителя на КЕВР „ остана с доста огромна тежест да стои добавката, която се дължи на двете „ американски централи “ и,за която по принцип нямаме никакъв механизъм (те са въглищни централи) да влияем на тази сума в добавката”, сподели той, като добави, че присъединяване на двете централи в тези малко над 22 лв. от обвързване към обществото е към 15 лв..

Иван Иванов не подмина недоволството на НЕК за въвеждането на цена достъп, като подсети че преди тя е била за производителите от ВЕИ, а в този момент е за всички производители. Той изясни въвеждането с нуждата от компенсиране на част от приходите реализирани до момента от ЕСО от таксите за импорт и експорт на електрическа енергия, които отпадат, поради идното обединяване на пазарите.
Председателят на КЕВР напомни, че цената за достъп за производителите за ВЕИ е 3,02 лева „ Наложи се да се извърши в цялостен размер дадената в закона опция и се вкара (цена достъп) за всички производители “ сподели Иванов.
Разбира се той регистрира идна, само че незнайно по кое време полемика по въведена цена достъп за всички производители в размер на 2,10 лева, само че дружно с цената за достъп до момента производителите на електрическа енергия от ВЕИ с динамична характерност ще би трябвало да съберат двете числа и да заплащат 5,12 лева „ Към момента това е по този начин „, сподели Иванов и остави под въпрос по какъв начин ще е в бъдеще.
„ Защо се наложи да осъществяваме Закона в цялостна степен в тази му част? Защото би трябвало да се отстранен всички спънки за основаване на районен пазар на електрическа сила, опция да се изнася електрическа енергия от страната, без да се заплаща такса за импорт и а експорт това значи понижаване на приходите на ЕСО с 80 млн. лева Част това понижение н на приходите беше попълнено посредством едно нарастване на мрежовите услуги на ЕСО, само че друга основна част бе посредством въвеждане на цена достъп на всички производители на електрическа сила, не е единствено за двете „ американски централи “.

Иван Иванов разяснява и връщането на клиенти от свободния на контролирания пазар поради високите цени през декември и януари предходна година. „ През юни предходната година никой не можеше да планува този феномен, само че се случи, тъй че оттова се натрупват тези 2,2 тераватчаса, които се оказаха повече и които разбирам, основават проблем за публичния снабдител. “, сподели той. В допълнение към забележките на избраните цени и график за работа на двете американски централи, ръководителят на КЕВР бе явен, че всичко е направено въз основа на миналогодишни графици и данни.

В коментарът си за цените и по-точно за претенциите на другите участници, ръководителят на КЕВР изясни, че от една страна регулаторът би трябвало да пази публичният интерес, само че от друга би трябвало да взе участие и в подготовката на електроенергийния пазар за последващия цялостен стадий на либерализация.

„ По отношение на ограничението на цените. Зная, че всеки производител на електрическа енергия, всяко ЕРП държи колкото се може да има по-голяма цена на другите сегменти. В същото време в действителност регулаторът би трябвало да отбрани публичния интерес. Аз най-после ще стартира да представям данни до какво ще докара, до какви цени удовлетворяването на едни или други претенции. Никъде в западна страна няма да видите такива митинги, както в България при смяна на крайната цена на електрическата енергия. Единственото трайно решение, което ще се осъществя и съм удовлетворен, че българския бизнес декларира това е: да се фиксира последна дата за цялостна либерализация на пазара. Дали това ще бъде 2022 година или година по-късно, или изобщо да е закрепена...., само че не би трябвало да се споделя, че КЕВР ще го прави, тъй като прекратяването на контролирания пазар е част от енергийната политика на страната. Енергийната политика на страната не се прави от КЕВР. Законът би трябвало да го постанови по този начин, както през 2013 година постанови за потребителите на високо и приблизително напрежение да излязат на свободния пазар. Както се направи предходната година за производителите от 4 Министерство на външната търговия нагоре, тази година за тези от 1 МВт нагоре, би трябвало да се фиксира период, график за премахването на контролирания пазар. До огромна степен, въпросите, които седят и се разискват било от производители или консуматори ще отпаднат. Тогава КЕВР ще дефинира цените на мрежовите услуги и на енергийно уязвимите консуматори. Стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, би трябвало да бъдат записани в закона. При това, в случай че желаеме от 1 юли идната година това да стартира да се случва би трябвало измененията в закона да станат до края на настоящата 2019 година, с цел да има един най-малко 6-месечен интервал, в който и потребителите към този момент да знаят, че един (определен процент) % от цената, която ще заплащат ще бъде миксиран от цената на свободния пазар, останалото ще е контролираната цена, който % за контролираната цена ще намалее в крайният период за преустановяване на регулирането “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР