Кенийският бегач на дълги разстояния Хенри Роно, който през 1978

...
Кенийският бегач на дълги разстояния Хенри Роно, който през 1978
Коментари Харесай

Почина бившият световен рекордьор в четири лекоатлетически дисциплини Хенри Роно

Кенийският бегач на дълги дистанции Хенри Роно, който през 1978 година усъвършенства четири международни върха в границите на 81 дни, умря на 72-годишна възраст, оповестиха от Кенийската атлетическа федерация.

Между април и юни 1978 година Роно, който по това време е съвсем чужд за почитателите на леката атлетика, слага международни върхове в бяганията на 3000, 5000 и 10 000 метра, както и в стипълчейза на 3000 метра.

Въпреки огромните си триумфи Хенри Роно в никакъв случай не взе участие на Олимпийски игри, защото Кения бойкотира най-големия състезателен конгрес през 1976 и 1980 година. Впоследствие неговата кариера потегля надолу поради проблеми с алкохола.

От Кенийската лекоатлетическа федерация не показаха причина за гибелта на Роно, само че разясниха, че през последните 10 дни той е бил в болница в Найроби.

Само преди Кения загуби и друго огромно име в леката атлетика - сегашния международен рекордьор в маратона Келвин Киптум, който почина при автомобилна злополука на едвам 24-годишна възраст.

Хенри Роно е роден през 1952 година. Той обаче съумява да проходи чак на шестгодишна възраст, защото още като напълно малко дете пострадва при случай с колело. Неговият гений в бягането е открит едвам когато Роно влиза в казармата. Той е определен за присъединяване на 3000 метра стипълчейз и 5000 метра за Олимпийските игри през 1976 година, само че в последния миг Кения, както и още над 20 други страни от Африка и Азия, отхвърлят да изпратят свои делегации в Монреал поради допускането на Нова Зеландия, която по това време има тесни връзки в спорта с Република Южна Африка, която пък организира политика на апартейд. Друг любопитен факт за Хенри Роно е, че той не съблюдава никоя от обичайните за спортистите диети, а се храни съвсем напълно с нездравословна и пие доста алкохол. Преди няколко години той напусна Съединени американски щати и се завърна в Кения, където приготвяше млади спортисти.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР